Pirmdien, 1. jūlijā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta speli. “TonyBet Virslīga” divdesmit pirmās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda mājās tikās ar klubu RFS. Mūsu komanda spēli aizvadīja labi, piespieda čempionu stipri panervozēt, bet iznākumā favorīts tomēr pierādīja savu spēku – uzvara ar rezultātu 3:1 (1:1). Jauna neveiksme pozitīvas emocijas mums, protams, nedāvāja, bet, no otras puses, mūsu komanda parādīja, ka var cienīgi sisties ar sezonas labākajām komandām. Tas ir svarīgi, tas dāvā cerību.

Vienīgos vārtus mūsu komandas sastāvā iesita pussargs Roberts Meļķis. Bravo, Robčik! Vienmēr labā nozīmē karstais un enerģiskais Roberts tikko atgriezies no īres, uzreiz izgāja “pamatā” un uzreiz skaisti iesita čempionam. Lūk, tas ir ļoti efektīgs rokraksts: iegaumējiet, Roberts, vienkārši Roberts. Malacis, Robčik – ļoti patīkami redzēt tevi laukumā FK “Liepāja” formā, tā turēt. Turpini mūs iepriecināt turpmāk!

Protams tas bija ļoti smags eksāmens. Tādēļ, ka mūsu čempionātā neviens nespēlē tik pārliecināti un kvalitatīvi, kā RFS. Pats akurātāk noskaņotais un organizētākais spēles mehānisms turnīrā. Divos mūsu ipriekšējos mačos čempions mums neatstāja nekādas iespējas, mūs tad, jāatzīst, vienkarši apripināja. Šodien to ļoti negribējās. Šodien gribējās, lai līderis nejustos Liepājā kā saimnieks.

Bet vēl vairāk gribējās, lai FK “Liepāja” šodien izskatītos kā komanda, pret kuru jāizturas ar bijību un pat jābaidās čempionāta labākajam klubam. Un galvenais, izskatīties komandai, par kuru līdzjutējiem nav kauns. Izskatīties komandai, kura tiešām visu ņemusi pie sirds un gatava pa īstam atvainoties par to otro puslaiku.

Iznākumā mēs zaudējām, bet svarīgi atzīt – mēs veiksmīgi atrisinājām abus galvenos uzdevumus. Tas ir ļoti patīkami. Tikai, protams, skumīgi, ka tas nedod punktus. Nedod to, ko mums patreiz vajag visvairāk, vairāk, kā gaisu. 

Bet kopumā spēle deva iemeslu zināmam optimismam. Jā, viesi ar pirmajām minūtēm dominēja un ļoti ātri un viegli iesita. Elementārs bumbas pārvedums uz flangu, centrējums, viegli uzvarēts gaisa duelis – 0:1. Viss, diemžēl, izskatījās ļoti vienkārši, kā uzdevums mācību grāmatā pirmajai klasei. Droši vien tribīnēs kāds atkal padomāja: “Nu lūk, sākas, atkal gaidam vārtu lavīnu, speli vienos vārtos…”

Nekā tamlīdzīga. Interesanta taktiskā shēma, treneru štāba izvēlēta, piespeda viesus aizmirst par pārsvaru kustībā, viņi grima mūsu aizsardzības vaļņos, viņiem acīmredzami trūka plašuma uzbrukuma zonā. Jā, tādā spēlē mums pašiem bija grūti domāt vareniem uzbrukuma izgājieniem, bet pie tam, iespēju priekšā mēs vienalga nepārstājām meklēt. 

Un ātri atradām, un atspēlējāmies! Soda sitiens, pie bumbas Eduards Tīdenbergs. Centrējums neizdevās, bet kāds no vesiem tur novicināja kāju, ka kļūdījās visā un aizskāra mākoņus. Bumba atlidoja pe Melķa, kurš ļoti aukstasinīgi un gudri savu momentu izmantoja – 1:1! Vēlreiz bravo, Rob. Mums tava uguns un kaisles ļoti pietrūka. Gribas ticēt, tā pa īstam aizdegs visus pārējos spēlētājus. Tad Robčik, dedz tāpat laukumā katrā spēlē!

Šī rezultatīvā atbilde, bez šaubām, čempionu ļoti pārsteidza. Stipri. Tas it kā turpināja diktēt noteikumus, bet bija redzams, ka tas acīmredzami negaidīja, ka pretinieks uzdrīkstēsies tam tik asi atbildēt un piespiedīs pa īstam panervozēt. Vien vienu momentu izveidoja RFS (mūs igzglāba vārtsargs), bet arī FK “Liepāja” atbildēja ļoti bīstami. Stefans Purtič izdarīja spīdošu piespēli, Artūrs Karašausks aizkrēja viens pret vienu. Pavisam nedaudz pietrūka trāpīgam sitienam, ļoti žēl…

Mēs sitāmies, mēs ļoti centāmies, mēs gūlāmies izklupienos. Komanda parādīja, ka tai ir vēlēšanās, ir cīņas griba, ir sportisks niknums. Bija vis tas, ko mums tik ļoti vajadzēja 25. jūnijā otrajās 45 minūtēs… Tajā dienā, darbotos mēs tāpat, kā šodien, uzvara pār “Mettu” nekur nepaliktu. Bet, diemžēl… Šodien jau visas šīs svarīgās un vajadzīgās kvalitātes bija par maz. Pretinieks tomēr cita līmeņa. 

Viesi, protams, pēc pārtraukuma pielika. Viņi saprata, kā atrast bumbu vareno aizsardzības līniju apstākļos. Mēs tikām galā cenīgi, bet otrie vārti psiholoģski sita sāpīgi. Vārti sanāca tādi, kādus iesit augstas klases komandas. It kā sitiens, it kā piespēle (bet abi varianti neatceļ, ka izpildījums bija brīnišķīgs), un izmeklēts (sarežģīts un skaists) sitiens ar galvu – 1:2.

Apbēdinoši, bet mēs arī te sitienu izturējām labi. Bija asums pie viesu vārtiem, bija momenti. Enerģiju piedeva interesantas maiņas, mēs radījām spriedzi pretinieka soda laukumā. Iesistu tur kaut kur Musta, vai kāds no partneriem, eh…

Beigas varēja būt elektriskas, varētu spīdēt spēles zibeņi, bet… Negaidīti ielaidām trešos vārtus, kuri spēli pabeidza. Tāls sitiens, ar kuru, neapšaubāmi, vārtsargam jātiek galā – 1:3. The end.

Diemžēl, punktu atkal nav. Vieta tabulā tāda, ka acis sāp un netic. Bet tāda ir smagā realitāte. Kaisle un enerģija, kura bija vērojama spēlē ar RFS, dod cerību uz to, ka šo melno realitāti mēs tuvākajā nākotnē “samīdīsim”.

Pienākas. Katra spēle, kā pēdējā. Svētdien, 7.jūlijā, mājās uzņemam vēl vienu gigantu, ciemos brauc “Riga” FC. Mēs, protams, pavisam neesam favorīti šajā spēlē. Bet atkāpties tagad pavisam nav kur. Vajadzīgi punkti katrā spēlē.

Mūsu devīze līdz čempionāta finišam: katra spēle, kā pēdējā.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 21. kārta

FK Liepāja – RFS – 1:3 (1:1)

Liepāja: Kupatadze, Cheikh Faye (Arcadio, 73), Fall, Grīnbergs, Kangars, Silagadze (Moustapha Diaw, 62), Tīdenbergs (Liedsman, 73), Purtic (Patijčuks, 90), Meļķis, Cheikh Diouf, Karašausks (Bagdasarjans, 90)

Rezervisti: Kurakins, Uldriķis, Lassana Faye, Dodo.

RFS: Šteinbors, Žaleiko (Ķigurs, 46), Lipuščeks, Prenga, Savaļnieks, Ndžī, Paničs, Emersons (Savičs, 87), Kuadio (Ndžiki, 87), Ikaunieks (Lemajičs, 74), Diomandē (Odišarija, 90+2).

Rezervisti: Ondoa, Cucurs, Nagasawa.

Vārti: 0:1 Emersons (13), 1:1 Meļķis (33), 1:2 Diomandē (56), 1:3 Emersons (79).

Brīdinājumi: Cheikh Diouf (13), Silagadze (52), Arcadio (75), Ndžī (90+3).

Galvenais tiesnesis: Andrejs Gluhovs.

Liepāja. 1.07, Stadions “Daugava”. Skatītāju skaits: 536.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv