Sestdien, 24. augustā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” divdesmit septītās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu BFC “Daugavpils”. Saspringtā spēle noslēdzās ar svarīgu un ļoti vajadzīgu mūsu komandas uzvaru ar rezultātu 2:0 (1:0)! Trešo riņķi noslēdzām labākajā veidā: uzvara, trīs punkti un kvalitatīvs futbols. Malači. Lūk, tieši tā obligāti vajag turpināt čempionāta noslēdzošajā riņķī.

Atkal pirmajā plānā nonāca centra aizsargs Marko Simičs. Tieši pieredzējušais kapteinis iesita pirmos vārtus, iznākumā izrādoties par uzvaru nesošajiem. Vien mēnesi atpakaļ Simičs atgriezās FK “Liepāja”, bet kopš tā laika iesitis jau četrus (!) vārtus. Aizsargs-bombardieris. Bravo, Marko! Vēl vienus vārtus iesita uzbrucējs Kyvon Leidsman. Viņš iesit otrajā spēlē pēc kārtas – labais, Kyvon!

Ceļojums uz Daugavpili – tas ne tikai tālākais mūsu komandas ceļojums ģeogrāfiskā plānā. Tas vispār bija ļoti nopietns futbola pārbaudījums. Spēles ar Latgales klubu viesos visām komandām nāk ar lielām grūtībām, bet mums tas “ar lielām grūtībām” pastiprinājies vairākas reizes. Iemesls? Nevar teikt, ka tas negaidīts: tomēr konkurenti tabulā nedomā izkārt balto karogu priekšlaicīgi, un tur šaubu nav. Viņu gandrīz sensacionālās uzvaras šajā kārtā, protams, mums prieku nesagādāja.

Bet viņi vēl vienkārši neatstāja mums nekādu izvēli. Mēs, protams, jau tā braucām tālajā ceļā tikai pēc uzvaras, bet pēc konkurentu panākuma mums vienkārši šodien bija jāuzvar.

Un vēl arī tādēļ bija pārbaudījums, ka negaidīti atgriezās karstums. Daugavpils spēles laikā pārvētās kaut kādā tropiskā pilsētā, visapkārt svelme bija tāda, it kā visi pēkšņi būtu nonākuši kaut kur tālajā Arizonā.

Un viss apstiprinājās. Kopumā sanāca ļoti smaga spēle. Līdz rezultātam 2:0 jau noteikti. Pie tā, ka “Liepāja” aizvadīja ļoti labu spēli un absolūti pelnīti uzvarēja, var teikt, ka veiksme mums šodien arī plati uzsmaidīja. Tā slēpjas tur, ka laukuma saimnieki, mums par laimi, šodien pavisam aizmirsa par precizitāti. Labi, moments pašā sākumā, kad vārtsargs  Danijels Petkovičs uzvarēja duēli ar uzbrucēju “viens pret vienu”. Tur kā reiz ne neveikšanās redzama, tur augstais Dani līmenis izšķīra epizodi.

Bet lūk, uzreiz pēc pārtraukuma, jau pie rezultāta 0:1, mums atklāti un divreiz ļoti stipri paveicās. 50. minūtē neviens tā arī nesaprata, kā pie tālā vārtu staba nenoslēdza tukšo stūri. Un turpat jau jauns sitiens no vārtu priekšas  – bumba aizsvilpa garām vārtu stabam. Uh, epizodes no kategorijas “piedeva”.

Svarīgi, ka bez tā, mēs, pēc būtības, neko vairāk pretiniekam neatļāvām izdarīt, kurš mēdz būt ātrs, gan agresīvs, gan dzelošs. Pieradām pie “lauka”, pārliecinoši pārņēmām bumbu savā kontrolē un sākām mērķtiecīgi izpurināt daudzskaitlīgo laukuma saimnieku aizsardzību. Ļoti aktīvi darbojās Danila Patijčuks, kura prognoze (atcerieties intervijā?!) piepildījās, starp citu, par 99, 9 procentiem! Danja toreiz teica: “Uzvarēsim 2:0, es iesitīšu otros”. Iesist neizdevās, bet toties ir rezultatīva piespēle. Nu un galvenais – mēs uzvarējām 2:0! Danja = Nostradamus.

Pirmajos vārtos, vispār, iztika bez paredzētāja. Cheikh Diouf nopelnīja soda sitienu, pie bumbas piegāja Jānis Grīnbergs. Labs centrējums, nu bet soda laukumā atkal valdīja Simičs: firmas sitiens ar galvu – 0:1! Šis nepielūdzamais snaiperis iespējas neatstāj. 34. minūtē gandrīz iesita Moustapha Diaw. Viss ātri: Marins Laušičs, Danja ar turpinājumu, un Mustam izšķirt. Sitiens apakšējā stūrī – vārtsargs.

Jau tad rādījās, ka spēles lūzums iestājies. Aiziet pārtraukumā mēs varējām vispār pēc kārtējās Simiča benefises. Ļoti bīstams soda sitiens, un Marko tur pietrūka nieka, lai nosvinētu dubli.

Izturot (paldies, veiksme!) daugavpiliešu spiedienu otrā puslaika sākumā, mēs pēc tam pārliecināti un jau līdz beigām pārņēmām spēli savā kontrolē. Pats galvenais – mēs iesitām otros vārtus. Kritiski un izšķiroši vārti. Reaktīvais Musta aizvilka bumbu, atrada Patijčuku, bet Danja pie vārtiem ar labu piespēli iepriecināja Leidsmanu. Tuvcīņā Kyvon visu izdarīja brīnišķīgi un trāpīja mērķī – 0:2! Labais, ļoti svarīgi vārti. Psiholoģiskais lūzums, noslēdzoši.

Un tālāk… Bet tālāk nebija šaubu par mūsu uzvaru. Bija satraukums, bet, drīzāk, ne laukumā, bet aiz tā – tiem, kuri par FK “Liepāja” stipri pārdzīvoja. Ar prātu saproti, protams, ka mēs stiprāki un pilnībā diktējam savu gribu. Bet sirds tomēr nav savā vietā: pārāk svarīga un vajadzīga bija šī uzvara! Varējām iesist vēl. Gandrīz nedevām pretiniekam tikties ar bumbu. Tikai pirms pašas fināla svilpes atļāvām laukuma saimniekiem pasapņot par prestiža vārtiem, kurš neko vairs neietekmētu.

Laba uzvara. Ļoti laba. Mēs tiešām tagad citā līmenī.

Bet turnīra tabula neatstāj iespēju aizmirst, ka katra spēle, kā pēdējā. Turnīra ceturtajam riņķim jākļūst par mūsu labāko sezonā. Pirmajā rudens dienā mājās uzņemam kodīgo “Tukumu”. Šiem pārdrošajiem puišiem mums noteikti ir ko teikt…

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 27. kārta

BFC Daugavpils – FK Liepāja – 0:2 (0:1)

BFC Daugavpils: Orols, Žaleiko, Zjuzins, Djedjū, Golijanins (Jūdžens, 83), Fofanā (Galajs, 46), Skrebels, Raščevskis (Barkovskis, 90), Kudeļkins, Mihaļcovs (Konē, 65), Molotkovs.

Rezervisti: Šaraņins, Piņaskins, Mikšto, Harzha, Avdejevs.

Liepāja: Petkovičs, Grīnbergs, Simičs, Kangars, Babičs, Lausičs (Ziemelis, 90+4), Cheikh Diouf, Patijčuks (Bagdasarjans, 78), Dodo (Dudu, 64), Moustapha Diaw (Meļķis, 78), Leidsman (Aganspahičs, 64)

Rezervisti: Kurakins, Fall, Čikovani, Cheikh Faye.

Vārti: 0:1 Simičs (30), 0:2 Leidsman (60).

Brīdinājumi: Kudeļkins (66), Žaleiko (82), Dudu (90+2).

Galvenais tiesnesis: Andrejs Gluhovs.

Daugavpils. 24.08. Stadions “Esplanāde”. Skatītāju skaits: 450.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv