Svētdien, 1. septembrī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” divdesmit astotās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda mājās tikās ar klubu “Tukums 2000/Telms”. Mūsu komanda atkal parādīja skaistu un rezultatīvu futbolu un pārliecinoši uzvarēja ar rezultātu 3:1 (1:0)! FK “Liepāja” turnīrā panāca trešo uzvaru pēc kārtas. Turpinām ar katru spēli progresēt un uzvarēt – mēs to ļoti ilgi gaidījām, un lūk, beidzot pienāca laiks. Mums nepieciešams turpināt tādā pat garā! 

Vārtus šodien guva uzbrūkošās grupas spēlētāji. Rezultātu atklāja reaktīvais Moustapha Diavs, pāc tam savu vārtu guvumu sēriju turpināja Kyvons Leidsmans (vārti trīs mačos pēc kārtas!), bet noslēdza vēl viens uzbrucējs 17 gadīgais Arams Bagdasarjans. Malači, apsveicam! Vienmēr īpaši patīkami, kad vārtus gūst tieši tie spēlētāji, kuriem kā reiz tas arī jādara.

Nu, sveiks, izaicinošais “Tukums”! Tā mēs domājām vēl tālajā martā, kad Latvijas čempionāts vēl tikai sākās. Tā pirmā kārta atnesa mums sarūgtinātu vilšanos. “Tukums” negaidīti uzvarēja pie mums Liepājā, pēc kā arī sākās mūsu daudzskaitlīgās problēmas. Un cik nervu mums arī turpmāk atkal sabojāja tieši stiprā Kristapa Dišlera komanda?! 

Un lūk, sākas jau ceturtais riņķis, un atkal pie mums ciemos “Tukums”. Tas tabulā augstāk, un mēs izmisīgi raujamies noķert, mēs ļoti gribam panākt un apdzīt. Saprotams, ka šodienas ļoti svarīgajā mačā nekas, izņemot uzvaru, būt vienkārši nevarēja. Savādāk mēs vienkārši nesaprastu paši sevi. Jo pārāk daudz asiņu, sviedru un nervu mēs jau iztērējām, lai izietu citā līmenī. Tādēļ nedrīkstēja atkāpties, nekādā gadījumā. 

Iznākumā “Liepāja” uzvarēja pārliecinoši un pilnībā pelnīti. Mēs mača nobeigumā izrādījāmies pat tik dāsni, ka uz līdzenas vietas uzdāvinājām viesiem vārtus. Kaut kāda ķēde smieklīgu darbību, un iznākumā šāviens (lielisks, starp citu) augšējā stūrī no tālas distances – 3:1. Protams, šis neveiklais gadījums nekādi nevarēja ietekmēt kopējo iznākumu, nekādas ilūzijas par neizšķirtu neloloja pat pats “Tukums”. Bet kāds nosēdums tomēr palika.

Atkal uzvarēt un atkal neielaist būtu bijis efektīgi, protams. Un runa pat nav par to. Nosēdumu atstāja ne ielaistie vārti, bet maniere, kādā laukuma saimnieki aizvadīja pēdējās minūtes piecpadsmit. Saprotams, ka 3:0, vairākums, spēle padarīta, bet kurš teicis, ka tas ir iemesls, pēc būtības, beigt spēlēt?! Koncentrācija, uzmanība un noskaņošanās – tie ir obligātie nosacījumi jebkurā spēlē ar jebkuru pretinieku un pie jebkura rezultāta. 

Ne velti Marko Simičs, šis pieredzējušais vilks, lepni spēlējis pašos pazīstamākajos Eiropas stadionos, tik emocionāli uzsauca snaudošajiem partneriem, ka likās, pamodināja pāris kvartālus kaimiņos. Nav šaubu, ka Tamazs Pertija ar palīgiem par šo “miegaino” nogriezni arī daudz pateiks spēlētājiem, un viņu runas noteikti nebūs klusas.

Visā pārējā laukuma saimnieki bija labi. Viņu aukstasinība un pārliecinātās darbības priecēja skatu. Vēl jau mazāk brāķa, vispār būtu brīnumaina bilde. Strādīgie viesi centās ilgi, bet bija jūtams, ka ar pretinieka spiedienu viņiem tikt galā ar vien grūtāk ar katru minūti. Mums bija jāiesit ātri un ne reizi vien.

Tur gan gudrinieks Marins Lausičs, gan Simičs, gan Anto Babičs, gan enerģiskais Dodo, gan Leidsmans – kurš tik nebija sitiena pozīcijā! Daudz un dažādi: “standarti”, ar galvu tuvajā stūrī, šāviens no vidējas distances, sitieni tiešā tēmējumā – bija viss. Spožā uzliesmojumā pa flangu lidoja Musta, kurš vēl līdz pārtraukumam varēja noformēt hat-trick. Atceraties, piemēram, 28. minūtē? Skrējiens, zib papēži, aizsargi pārvērsti tūristos, sitiens – bum, vārtu stabs.

Protams, nervozē, kad spied, spied, bet bumba mērķī nekādi nelido. Bet 41. minūtē mūsu puiši nomierināja līdzjutējus. Varenais Alans Kangars ar garu piespēli, Leidsmans nesaudzīgā gaisa cīņā, bet Čeiks Diufs ar aktīvu uzbrukuma turpinājumu. Puisis-stiprinieks ilgi vilka bumbu, bet ap rajonu “sešpadsmit” sedzējs atklāti Čeiku nopļāva. Acīmredzama sarkanā kartīte.

Šaubas iemeslam par mūsu uzvaru praktiski pavisam izzuda. Lieta atlika tikai “mazumiņā” – bija vajadzīgi vārti! Musta, malacis, ātri visus nomierināja, vēl līdz pārtraukumam. Lausičs (ļoti kvalitatīvs puslaiks no pussarga!) ar labu pārvedumu, Musta un Roberts Meļķis ar labu “sieniņu”. Un negaidīts Musta lēmums: sitiens no vidējas distances apakšējā stūrī! Protams, vārtsargs kļūdījās, bet mūs tas absolūti neuztrauca – 1:0!

Ideāla bilde: 1:0, vairākums, acīmredzams spēles pārsvars. Nedrīkstēja apstāties, un laukuma saimnieki ļoti mundri sāka otro puslaiku.

Nonogurdināmais Jānis Grīnbergs uzreiz sāka dāvāt savas asās piespēles, bet vārtu uzbrukumā iztika bez smaidīgā Jankas. Atkal Musta, atkal Meļķis uzjautrinājās kreisajā flangā, Musta centrējums, un Leidsmans ar sitienu tiešā tēmējumā – 2:0! Sarāva, skaisti, ātri un asi. Bravo, Kyvon – intervijā solīja pagarināt savu vārtu sēriju. Pagarināja!

Pēc tam mēs parādījām skaistu uzbrukuma nogriezni, kurā viesiem bija tikai viena doma: “Kaut ātrāk viss šis beigtos!” Iesist vēl varēja divus-trīs, bet iesita trešos. Nevarēja jau Janka atstāt laukumu bez vārtu piespēles?! Papa Falla aktivitāte noveda pie stūra sitiena. Grīnbergs teicami uzcēla, bet vientuļais ērglis Bagdasarjans vienā pieskārienā raidīja bumbu tīklā – 3:0! Vienmēr patīkami, kad mūs iepriecina šis enerģiskais mazulis!

Ir Arama otrie vārti elitē, un tas ir brīnišķīgi. Apsveicam! Bet vēl vairāk, lai cik dīvaini, atmiņā ne vārtu guvums, bet epizode 81. minūtē. Mēs nogulējām pretuzbrukumu, aizskrēja viesi “divi uz vienu”. Un pavadīja skrējējus bezbailīgais 17 gadīgais puisis, no visa spēka lidojot pēc cilvēka ar bumbu. Kritiskā momentā Bagdasarjans veica spīdošu izklupienu, izrāva bumbu pretiniekam un nosūtīja bīstamo pretuzbrukumu uz izgāztuvi. Labais, Aram! Lūk, tā tiešām kļūst par nopietniem futbolistiem.

Labi apstiprinājām savu jauno līmeni. Pārliecinoša uzvara. Izmetīsim no atmiņas pēdējās minūtes, ticēsim, ka tas bija snaudiens tikai tiem, kuri nešaubījās par uzvaru. Bez šaubām, snaudiens, kurš nekādā gadījumā nedrīkst atkārtoties.

Cik lieliski, kad tabulā parādās punkti ar augstu regularitāti! Un, draugi, piekritīsiet, jau tiešām ļoti patīkama sajūta, kuru šajā sezonā mēs tik reti izjutām?! Tagad pauze, vajag nedaudz atpūsties un ar jaunām emocijām turpināt uzvaru ceļu.

Cita ceļa nav.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 28. kārta

FK Liepāja – FK Tukums 2000/Telms – 3:1 (1:0)

Liepāja: Petkovičs, Grīnbergs, Simičs, Kangars (Fall, 61), Babičs, Lausičs, Cheikh Diouf (Purtičs, 46), Dodo (Bagdasarjans, 61), Moustapha Diaw (Dudu, 76), Meļķis, Leidsman (Aganspahičs, 71)

Rezervisti: Lazarevs, Ziemelis, Uskokovičs, Cheikh Faye.

Tukums: Beks, Arona Falls, Mihubī, Sidorovs (Reingolcs, 76), Cucurs, Gameni Vasoms, Anmanis, Stepanovs (Krancmanis, 54), Samoilovs (Rogovs, 54), Kempbels (Joksts, 89), Kaušelis (Sirbu, 54).

Rezervisti: Kapustins, Atligins.

Vārti: 1:0 Moustapha Diaw (45+1), 2:0 Leidsman (48), 3:0 Bagdasarjans (69), 3:1 Kempbels (88).

Brīdinājumi: Cheikh Diouf (3), Mihubī (31), Dodo (34), Anmanis (46), Dudu (90+4).

Noraidījums: Vasoms (41).

Galvenais tiesnesis: Aleksandrs Golubevs.

Liepāja. 1.09. Stadions “Daugava”. Skatītāju skaits: 189.

Foto liepajniekiem.lv

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv