Piektdien, 20. septembrī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” 30. kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu RFS. Čempions panāca uzvaru ar rezultātu 2:0 (1:0) un pārtrauca mūsu garo uzvaru sēriju. Protams, zaudēt vienmēr apbēdinoši, un nav nozīmes pretinieka līmenim. Bet iepriecina, ka favorītam un līderim FK “Liepāja” sagādāja kvalitatīvu cīņu – mēs, bez šaubām, pelnījām vairāk. Diemžēl, šodien nesanāca, bet kopējo progresu apstiprināt mums noteikti izdevās.

Laikam, pirmo reizi šajā sezonā pirms spēles ar RFS mēs nopietni domājām par punktiem. Atceraties, iepriekšējās spēlēs mēs varējām cerēt tikai uz brīnumiem, kuri paredzami nenotika. Bet lūk, tagad, mums tiešām bija pamats ne tikai apstiprināt, ka futbolā iespējams viss, bet mēs reāli bijām gatavi atņemt punktus laukumā. Ar ko mēs varējām apstiprināt šīs savas pretenzijas? Ar kvaltatīvu spēli, ar cita līmeņa pārliecību un cīņas gribu, noskaņošanos un meistarību. Patreiz mums šīs pamatvērtību kvalitātes pacēlušās augstumos, kad var sagādāt nopietnas problēmas pat tādam varenam pretiniekam, kā RFS.

Un tā, mēs nopietni domājām, bet futbols… Futbols tāda lieta, ka viņš tavu pirms mača iedomāto var sadauzīt drumstalās jebkurā momentā. Tu vēl neesi paspējis ērti iekārtotes uz soliņa, bet spēles plāns sabirst atlūzās. 3. minūte, laukuma saimnieku uzbrukums, sitiens, mēs to pārliecinoši bloķējam, bet bumba pa ceļam trāpīja pa roku aizsargam. VAR, ilga izskatīšana, pendele. Sitiens bez iespējām vārtsargam – 1:0.

Ja sekot sausam un aklam likuma burtam, tad jā, iemesls nozīmēt pendele bija. Bet tas ir tieši tas, kas liedza futbola īsto uguni un ieslēdza neredzamos dzelzs rāmjos. Protams, tādu pendeli pirms VAR atnākšanas neviens un nekad nenozīmētu. Nekādas spēles ar roku epizodē nebija, bet bumba roku aizskāra, jā. Rokas cilvēkiem, ziniet jau, neviens nav atņēmis, un futbolistiem tās arī, par laimi, ir. “Noslēpt tās kabatās” pie sitieniem pietiekami grūti.

Tā, pietiekami neveikli, apnicīgi, bet bez žēlastības, pēkšņi ar troksni tiek lauzta visa spēle, kura tikko sākusies. Neviens pie tā nav īpaši vainīgs, tādēļ, ka pati sapratne “Spēles gars” futbolā vairs nepastāv. Tas bijis vienmēr, tas bijis kopš labākās spēles dzimšanas uz planētas, bet lūk tagad, tā nav. Tagad ir “VARa gars”.

Mēs novirzījāmies, bet ko padarīsi. Dot pārākumu vesela vārtu guvumā tādam pretiniekam, kā RFS – praktiski liegt sev iespēju cerībai uz punktiem. Jāsakrīt uzreiz vairākām svarīgām un sarežģītām lietām, lai tagadējam RFS sagādātu problēmas, kad tu esi zaudētājos. Un vēl jo vairāk, vēl arī gūt punktus tādā situācijā.

Tādēļ, ka viss saprotams. Bez lieliskajām spēles kvalitātēm un brīnišķīgajiem ispildītājiem, RFS piemīt pati galvenā īpašība, kura iekrāta gadiem, atnāca ar panākumiem un kuras nav nevienam citam mūsu čempionātā. Tā ir īsta pārliecība. Tu esi pārliecināts, ka esi spēcīgāks un labāks, lai ko arī nedarītu pretinieks. Tur nav ne ēnas necieņai pret pretinieku. Tur tikai zināšana, ka ar tevi netikt galā jebkurā gadījumā.

Bet lūk, kas visvairāk apstiprina, ka mūsu līmenis acīmredzami izaudzis. Mēs zaudējām, laukuma saimnieki daudz bija ar bumbu un teicami, gudri kustējās, izveidoja. Viss kopumā šeit bija paredzami. Bet lūk, kā reiz mēs ar visu šo līdera bagāžu pārliecinoši tikām galā! Un tas bija negaidīti, un tai pat laikā gaidīti, tādēļ, ka jau iepriekšējās spēles parādīja, ka “Liepāja” patreiz pavisam cita. Katra spēles epizode šodien to atkal pierādīja.

Mēs nekritām spēles panikā, mēs nenolaidām galvas. Noturīgs un gudrs zīmējums, akurāta kustība, precīzs presings, pretuzbrukumu dūrienu prasmīga meklēšana. RFS mūsu iepriekšējās trīs spēlēs ar tādu, lūk, “Liepāju” noteikti netikās. Toties šodien satikās ar problēmām!

Nu kā mēs neiesitām šos divus momentus?! 29. minūtē Marins Lausičs skaisti izveda partneri viens pret vienu. Kyvons Leidsmans, diemžēl, zaudēja dueli vārtsargam. Un 32. minūtē?! Roberts Meļķis spīdoši sāka uzbrukumu, māņu kustība laukuma centrā bija izsmalcināta. Piespēle uz flangu, Pape Falls ar asu piespēli uz tālo vārtu stabu. Tur jau gudri atskrēja Jānis Grīnbergs, sitiens no vārtu priekšas pretkustībā, rādījās, vārti neizbēgami. Uh, vārtsargs atkal veica superseivu.. Eh, žēl. Kā gan neveicas Jankam, ļoti apbēdinoši.

Tik pat vareni, ātri un agresīvi mēs iesākām otro puslaiku. Laukuma saimnieki bija atklāti pārsteigti, sen tā neviens viņiem nebija uzspiedis savu spēles gribu. Eh, iesistu mēs šajā nogrieznī, cik interesanta spēle sanāktu turpinājumā?! Bet garām mērķim bieži šāva neveiksminieks Moustapha Diavs; atkal glāba vārtsargs, kad Čeiks Dioufs (puisim bija brīnišķīgs mačs!) sita apakšējā stūrī. Mēs bijām tik tuvu…

Protams, ar šo pretinieku nepieļaujami būt tik izšķērdīgiem. Danijels Petkovičs savā stilā vairākas reizes glāba, bet 61. minūtē viņam nebija iespēju. Efektīgs sitiens ar galvu – 2:0.

Ko tādu no galvenā pretendenta uz titulu neatspēlēt. Viss bija beidzies. Mēs ļoti centāmies līdz beigām, patika azarts un kaisle, komandas darbības bija labas, bet iznākumā iesist neizdevās. Zaudējām, un tas stipri lika vilties: mēs tik sen nebijām zaudējuši!

Tad drīzumā atgriezīsimies pie uzvarām! Turpinājums sekos. Priekšā ļoti smagi un svarīgi mači Kausā un čempionātā. Vajag uzvarēt un atkal apstiprināt līmeni.

Tādēļ, ka tagad mēs katrā spēlē tiešām gaidam pozitīvu rezultātu.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 30. kārta

RFS – FK Liepāja – 2:0 (1:0)

RFS: Ondoā, Zelenkovs, Lipuščeks, Prenga, Savaļnieks, Marhijevs, Paničs, Kouadio (Savičs, 90), Ikaunieks, Odišarija (Ķigurs, 71), Ndžiki (Silagadze, 80)

Rezervisti: Šteinbors, Stuglis, Miņins, Njie, Nagasawa, Ošs.

Liepāja: Petkovičs, Falls, Grīnbergs, Uskokovičs, Kangars (Bagdasarjans, 77), Babičs, Lausičs (Purtičs, 73), Cheikh Diouf, Meļķis (Patijčuks, 46), Moustapha Diaw (Dudu, 61), Leidsman (Aganspahičs, 61)

Rezervisti: Kurakins, Dodo, Ziemelis, Čikovani.

Vārti: 1:0 Ikaunieks (8), 2:0 Paničs (61).

Brīdinājumi: Diaw (15), Babičs (44), Falls (90+2).

Galvenais tiesnesis: Andrejs Gluhovs.

Rīga. 20.09. Stadions “LNK Sporta Parks”. Skatītāju skaits: 456.

Foto Sanita Ieva Sparāne.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv