Sestdien, 5. oktobrī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” trīsdesmit otrās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda mājās tikās ar klubu “Auda”. Ļoti svarīgā un principiālā spēle noslēdzās ar ļoti vajadzīgo mūsu komandas uzvaru ar rezultātu 2:1 (1:0)! Malači, puiši, tas bija brīnišķīgi! Panākums, izcīnīts ar visas komandas lielām pūlēm. MALAČI!

Par spēles varoni kļuva neapturamais FK “Liepāja” talismans Dodo. Neatkārtojamais brazīlietis ne tikai ļoti vērtīgi nokapāja savu spēles laiku, bet, arī, galvenais, efektīgi iesita divus vārtus. Bravo, meistar!

Mums šajā spēkus izsmeļošajā sezonā jau vairākas reizes bijušas situācijas, kad viena spēle izšķīrusi ļoti daudz. Atcerēsimies neseno “Jelgavas” atbraukšanu uz Liepāju. Atcerēsimies neseno “Tukuma” atbraukšanu pie mums ciemos. Vai mūsu ceļojumus uz Rīgu pie “Mettas” vai uz Daugavpili. Tad atkāpties nebija vispār kur, un mēs nemainīgi parādījām raksturu un izrāvām uzvaras. Mēs parādījām gribasspēku un koncentrāciju.

Šodien atkal bija tāds mačs. Mūs varēja apmierināt tikai uzvara. Atkāpties kārtējo reizi nebija kur. 

Protams, atmiņā nesenā tikšanās kausā ar šo pretinieku. Tad “Auda” spīdēja, kā zibens, bet mēs atstājām laukumu ar domu, ka kas tamlīdzīgs nedrīkst atkārtoties. Un jā, mēs atcerējāmies to trešdienu, ļoti labi atcerējāmies…

Un atceraties vēl, ka Tamazs Pertija apsolīja, ka jauna spēle ar “Audu” būs pavisam citāda?! Galvenais treneris vārdu turēja.

Ko likt pretī pretiniekam, kurš ar bumbu apietas labāk par visiem turnīrā? Kā liegt viesiem iespēju vērpt savus iemīļotos kruzuļus, no kuriem “Audas” oponentiem griežas galva? Kā piespiest aizmirst par augsto ātrumu, pateicoties kuram “Audas” straujie futbolisti sarauj jebkuru aizsardzību?

Šie smagie jautājumi prasīja akurātas atbildes no FK “Liepāja” treneru štāba. Un mūsu štābs atbildes atrada un lika priekšā. 

Vispirms jau, mēs piesātinājām savu laukuma pusi, maksimāli noslēdzot visas zonas. Mēs nesteidzāmies domāt par uzbrukumu. Mēs gandrīz pilnībā atdevām bumbu viesiem. Mēs bijām kā viltīgs plēsoņa, kurš nogaida un izdara izšķirīgo sitienu pašā vajadzīgākajā momentā.

Protams, tāds taktiskais zīmējums prasa maksimālu koncentrāciju un milzīgas fiziskas pūles. Bez bumbas vēl pamēģini paskraidīt. Bet puiši īsti malači, viņi tika galā ar visiem uzdevumiem un ļoti gudri liedza pretiniekam viņa galvenos trumpjus. “Audai” bija bumba, bet “Liepājai” bija bumba tad, kad tas bija īpaši svarīgi un nepieciešami.

Kādu ražu iznākumā savāca “Auda” pirmajās 45 minūtēs? Pareizi – nekādu. Divi pus momenti, divi pieticīgi sitieni, kurus par draudiem Dani Petkovičam nekādi nenosauksi.

Kas bija mums? Pareizi – vārti un vēl vairākas asas situācijas pie vārtiem. Vārti – tas ir Dodo uzvedums. Smaidošais fokusu meistars ilgi vilka bumbu, pārvietojās uz centru un ļoti trāpīgi sita apakšējā stūrī – 1:0! Bravo, tā darbojas uzbrucējs, kurš prot, meklē un atrod. Bija mums arī citi momenti.  “Standarti”, Stefana Purtiča šāviens tuvajā stūrī, Musta caurdurošie ieskrējieni. 

Piekritīsiet, šis komplekts daudz varenāks, kā ilgā bumbas apstrādāšana.

Bet palika vēl otrais puslaiks. Un bija skaidrs, ka “Auda” spiedienu palielinās obligāti.

Tā arī sanāca. Pie tam, pirmā puslaika bilde kopumā kā reiz izmaiņas nepiedzīvoja. “Zaļie” atkal ar bumbu, bet kur ar to virzīties un kur atrast ceļu vārtu guvumam?! Tā kā nopietna asuma pie dzelžainā Petko vārtiem nevarēja ieraudzīt pat saulainā dienā.

Bet lūk, laukuma saimnieki, neatlaidīgi un disciplinēti, kurus lieliski vadīja neatkārtojamais Marko Simičs, kā reiz ar asumu gāja. Ilgs izgājiens 67. minūtē, Musta, Marina Lausiča aktivitāte, un iznākumā spēcīgs Alana Kangara sitiens. Eh, žēl, dzelžainais aizsargs neiesita, bija tik tuvu! “Vārti?! Nu labi, galvenais mēs uzvarējām!” – pēc fināla svilpes Alans visu pareizi novērtēja. Viņš, starp citu, arī vēlāk atkal ar savu spēcīgo sitienu atzīmējās, bet tur precizitāte atpūtās. Nekas, labsirdis Kangars, šis dzelzsbetona cilvēks, vēl obligāti savus pirmos vārtus elitē nosvinēs, sagaidīsiet…

74. minūtē mūsu ļoti precīzais spēles plāns izpaudās atkal. Ātri un asi, Musta ielidoja soda laukumā, un viņu nopļāva, kā izkapts nopļauj vārpu – pendele. O, Dodo, o, Dodo – 2:0! Tik aukstasinīgi un tik pārliecināti.

Tādu pārsvaru atspēlēt jau bija ļoti grūti, kaut gan neviens nešaubījās, ka “Auda” obligāti līdīs uz priekšu un kodīsies. Bet mēs arī šajā fināla nogrieznī bijām bīstamāki. Viņi atkal ar bumbu, bet mēs atkal ar asumu. Ko jūs izvēlētos, a?!

Apbēdinoši, neiesita Musta, iespējas bija ļoti labas. Jau pieliktajā laikā iespēja bija vienkārši no zelta. Bet garām, un atbildē epizode, kad mēs, laikam, pirmo reizi pa 90 minūtēm tiešām nogulējām viesu dūrienu. Sitiens ar galvu bija labs – 2:1.

Un lūk jums minūtes uz uzkarsētas pannas!

Tās, šīs minūtes, atlika maz, bet, likās, vilkās tās drausmīgi ilgi. Neko nopietnu “Auda” izveidot nespēja, bet vienalga var stādīties priekšā, kāda nervu spriedze šajā laikā bija visiem, kuri pārdzīvoja par FK “Liepāja”. Uh…

Nostāvējām. Izturējām. Uzvarējām!

Apsveicam mūsu līdzjutējus, kuri, ļoti gribas ticēt, šodien piedzīvoja daudz emociju, un pamatā tās bija pozitīvas. Jūs tik ilgi to gaidījāt, draugi, ka tagad varat tiešām atcerēties par futbola baudu.

Apmierinājums tiešām ir, kad laukumā tieši Komanda. Kad visi spēlētāji sitas līdz beigām un palīdz cits citam laukumā. Kad skaties uz laukumu un saproti, ka lūk, tas tiešām vienots kolektīvs, kurš grib gūt panākumu un cīnās par to no sākuma un līdz beigām. 

Lūk, tādai “Liepājai” tieši tādā garā arī jānoslēdz šī drausmīgā sezona. Jānoslēdz uzvarot un kā viens vesels. 

Nu un ar saulaino Dodo smaidu, saprotams!

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 32. kārta

FK Liepāja – FK Auda – 2:1 (1:0)

Liepāja: Petkovičs, Simičs, Babičs, Patijčuks (Bagdasarjans, 79), Kangars, Lausičs (Meļķis, 71), Purtičs, Grīnbergs, Dodo (Dudu, 79), Moustapha Diaw, Leidsmans (Aganspahičs, 61).

Rezervisti: Lazarevs, Čikovani, Tīdenbergs, Evelons, Ziemelis.

Auda: Zviedris, Hrvojs, Bosaničs, Manē, Odraogo (Meļņiks, 45), Savaļjevs, Kamara (Ramos, 62), Tavarišs, Gajs, Konē (Oguniji, 46), Rubenis (Taiwo, 46).

Rezervisti: Stūriņš, Olabanjo, Stevenson, Kārkliņš, Attuquaye.

Vārti: 1:0 Dodo (20), 2:0 Dodo (74, 11.s.s.), 2:1 (90+5).

Brīdinājums: Dodo (32), Leidsmans (39), Gajs (57), Petkovičs (90).

Galvenais tiesnesis: Vitālijs Spasjonņikovs.

Liepāja. 5.10. Stadions “Daugava”. Skatītāju skaits: 425.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv