Tamazs Pertija ilgi atbildēja uz pašiem dažādākajiem žurnālistu jautājumiem. Liekas, vadītājs nekomentēja vispār visu: spēli, izmaiņas sastāvā, kopējo noskaņojumu komandā, uzdevumus un Eirokausus. Jums būs interesanti. 

FK “Liepāja” galvenā trenera Tamaza Pertijas komentārs pēc mača:

– Ziniet, kad mēs veicām tās piecas maiņas un es ieraudzīju, kā šie spēlētāji, Karašausks, Simičs, Purtičs, apietas ar bumbu un kopumā veido spēli, man radās tikai viena doma.  Padomāju: “Kur bija manas acis janvārī?!” Tik lielas cerības es saistīju ar tiem spēlētājiem, kurus mēs parakstījām gada sākumā, bet iznākumā… Redzams, es tomēr pārvērtēju toreiz spēlētājus, un tagad redzams, ka tā bija milzīga kļūda. Lūk, šis piecinieks  – pavisam cita līmeņa spēlētāji. Bet mums šodien vēl nespēlēja Meļķis, Mustafa Diavs, Čeiks Diufs un citi. Šajās 30 minūtēs es laukumā ieraudzīju to, ko gribēju redzēt jau no pirmās kārtas. Tā kā domāju, iznākumā mums viss būs labi un mēs atgriezīsimies tajā līmenī, kurā FK “Liepāja” jābūt. 

Kā izskaidrot tādu starta sastāva izvēli?

– Mums pēc trīs dienām ļoti svarīga spēle ar “Vikingur”. Ņemot vērā visus faktorus, mēs uzreiz izlēmām, ka jaunie spēlētāji spēlēs tikai 30 minūtes. Saprotu, ka, izlaistu mēs viņus ar pirmajām minūtēm, bilde šodien būtu cita. Bet mēs domājam par Konferences Līgu. Un tomēr, arī ar tādu “pamatu” cerējām uz labvēlīgu rezultātu. Darbojāmies uz pretuzbrukumiem, zināmus momentus izveidojām, bet aizsardzībā kopumā nospēlējām uzticami. Pārmest puišiem nav par ko, bet daudz augstāka “Riga” FC klase teica savu, protams. Nu bet galvenais plus  – mūsu jaunie puiši atrodas lielajā futbolā, par ko viņi vēl nesen nesapņoja. 

Pie 0:2 izdevās lauzt spēles gaitu?

– Jā, mēs pārņēmām bumbu kontrolē un palikām ātrāki. Kamēr “Riga” tika galā ar to, kā mēs izmainījām spēli un pārkārtojāmies, “Liepāja” bija pārākumā, neapšaubāmi, jā. Bija jāiesit pie stūra sittiena, bet, diemžēl, tā vietā izlaidām ātru pretuzbrukumu. 

Jau zināt pamatsastāvu, kurš izies laukumā 11. jūlijā?

– Jā, zinu. Vienīgais, svarīgi, protams, lai negadītos traumas, jau tagad mūsu medicīnas štābs uzmanīgi analizē situāciju. 

Kā šo izvēli ietekmēja pēdējās lielās izmaiņas sastāvā?

– Ziniet, par to, ka būs nopietnas pārmaiņas, es brīnišķīgi sapratu vēl pašā sezonas sākumā. Kad redzēju, ka dažiem spēlētājiem nav rakstura, sapratu, ka pārmaiņas neizbēgamas. Šodien jūs redzējāt, kā Purtičs gāja nesaudzīgā izklupienā, strīdi, un Simičs uzreiz, kā ērglis atlidoja notikumu biezoknī. Lūk, tādas līderu un kaujinieciskas īpašības mums vajag tagad, vajag 11. jūlijā un vispār ļoti vajag. Tā arī ir pieredze, bez kuras nav iespējams panākt rezultātu. 

Tieši rakstura pietrūka Kucijam un Silagadzem, tādēļ viņi komandu atstāja?

– Atzīšos, gaidīju no viņiem daudz vairāk. Viņi ļoti labi futbolisti, tas pats Kucija tagad spēlēs Ukrainas čempionāta virslīgā  – tas ir ļoti labs līmenis. Esmu pārliecināts, ka Luka arī drīzumā atradīs labu klubu un spēlēs augstā līmenī, viņš spēcīgs spēlētājs, bez šaubām. Bet lūk šeit, diemžēl, nesanāca, varbūt, tas nav viņa klubs un t. t. Bez tam, saprotamu iemeslu dēļ man pret gruzīnu spēlētājiem īpašas prasības. Mani neapmierina, kad viņi vienā līmenī ar partneriem komandā – viņiem jābūt labākiem! Jā, man nesaudzīga pozīcija, bet bez tā nebūs spēlētāja attīstības. 

Bet vispār, jautājums tur daudz dziļāks. Ja nav rezultāta, ja ir neapmierinātība, tad pārmaiņas neizbēgamas. Mēs neesam no tiem, kuri sliktā situācijā baidās veikt pārmaiņas un domā, ka viss sakārtosies pats no sevis. Mēs pastāvīgi turpinām meklējumus. Protams, tas ir smags un ilgs process, bet mums ir pacietība. Par laimi, tā ir kluba prezidentam, viņš, tāpat kā mēs visi, ļoti grib izveidot komandu, kura spējīga panākt rezultātu. Tādu, kuru tiešām pelnījusi tāda futbola pilsēta, kā Liepāja. Liels paldies prezidentam par uzticību, jo vairāk situācijā, kad es pats, protams, esmu ļoti neapmierināts ar to, kā mums viss notiek dotajā momentā. 

Vārtsargs Kupatadze paliek komandā?

– Jā, viņš ir komandā, trenējas. Diemžēl, viņš atbrauca ļoti sliktā formā. Droši vien, es pasteidzos viņam uzticēt vietu laukumā. Domāju, svaigas asinis nāks par labu, bet, diemžēl, viņš izrādījās negatavs, es pasteidzos. Starp citu, tas runā par to, ka ar pamatvārtsargu mēs vēl neesam tikuši skaidrībā. Visi pretendē būt pirmajam, paskatīsimies. Piemēram, Kurakins man iepatikās, nospēlēja šodien labā līmenī. Uzticos mūsu vārtsargu trenerim, viņa vārds būs ļoti svarīgs.

Kādi uzdevumi tagad komandai?

– Mēs gribam ieņemt vietu tabulas vidusdaļā. Jau atzīmēju, ka mēs esam reālisti, patreiz mums pavisam nav līdz tam, lai lidinātos mākoņos. Mūsu uzdevums katrā spēlē iziet laukumā un cīnīties par uzvaru, par katru bumbu, par katru laukuma metru. 

Kādi plāni Konferences Līgā?

– Ļoti gribam pārvarēt pirmo raundu. Sarežģīts uzdevums, mēs uzmanīgi pētām pretinieku – spēcīga, interesanta komanda, kura savā čempionātā gandrīz vienmēr uzvar. Lai neviens nedomā, ka ar Fēru komandu būs viegli. Protams, nē. Neapšaubāmi, mēs sagatavosimies ļoti nopietni. Mums ļoti vajag atcerēties uzvaras garšu un atgriezt sev pozitīvas emocijas. 

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv