“SynotTip” futbola Virslīgas 17.kārtas spēlē Jelgava savā laukumā ar 3:2 pārspēja čempioni Liepāju, kura aizvien attālinās no iespējas nosargāt titulu. Liepājnieki no 0:2 atspēlējās un panāca 2:2, taču Andreja Kovaļova nopelnītā un realizētā pendele ļāva uzvarēt Jelgavai.

Pirms spēles
“Jelgava” sakarā ar veiksmīgu piedalīšanos Eiropas līgā kopš Jāņiem Virslīgā bija aizvadījusi tikai divas spēles (10.jūlijā 2:0 pret “Mettu”/LU, 25.jūlijā 2:0 pret RFS), kā rezultātā Sauļus Širmeļa 4.vietā esošajai komandai par diviem mačiem mazāk nekā Virslīgas vadošajam trio. Šajā trio vissliktāk līdz šim bija klājies tieši čempionei “Liepājai”(nupat zaudējums 2:3 Kurzemes derbijā), kura šodien Jelgavā vairs nedrīkstēja atļauties zaudēt, citādi titula aizstāvēšana kļūtu pavisam mazticama, turklāt tā pati “Jelgava” nopietni apdraudētu liepājnieku vadībā pat trijniekā, kas garantē Eirokausus nākamajā sezonā.

Salīdzinājumā ar maču Jeruzalemē pret “Beitar” (0:3) “Jelgavas” pamatsastāvā notika divas izmaiņas – tika iekļauti senegālietis Abdulajs Diallo un lietuvietis Karolis Laukžemis, kuri Izraēlā nemaz nedrīkstēja spēlēt, pirmais diskvalifikācijas dēļ, otrais tāpēc, ka bija Eirokausos piedalījies citas komandas (Lietuvas “Sūduva”) sastāvā. Malā palika Vitālijs Smirnovs un Andrejs Perepļotkins.

Savukārt “Liepāju” turpina ietekmēt vairākas diskvalifikācijas par sarkano kartīšu pelnīšanu iepriekšējās spēlēs – nevarēja spēlēt Vladimirs Kamešs, Kristaps Grebis, Toms Gucs. Tomēr, tā kā pirmie divi nevarēja spēlēt arī iepriekšējā mačā, pamatsastāva izmaiņa pēc zaudētās spēles pret “Ventspili” bija tikai viena – Grebja vietā iznāca 18 gadus vecais Marks Kurtišs, kurš Kurzemes derbijā nāca uz maiņu un guva savus pirmos vārtus Virslīgā.

Spēle
“Jelgava” ļoti aktīvi iesāka spēli, bet “Liepāja” atbildēja ar Kaspara Gorkša mēģinājumu apdraudēt vārtus 8.minūtē pēc stūra sitiena izspēles. Un tomēr 15.minūtē rezultātu atklāja tieši “Jelgava”, vēlreiz akcentējot čempionu samilzušās problēmas aizsardzībā. Kaspars Ikstens tālu izsita bumbu, Boriss Bogdaškins un Laukžemis pacīnījās otrajā stāvā, un eksplozīvais Mindaugs Grigaravičs izskrēja viens pret vienu, pārmetot bumbu pāri izgājušajam Pāvelam Doroševam (1:0).

“Liepāja” līdz pārtraukumam nespēja lauzt cīņas gaitu un labāk spēlēja jelgavnieki, tiesa, laba iespēja bija vēl tikai viena – Laukžemis no cerīgas pozīcijas sita krietni pāri. Savukārt viesiem reti izdevās pietuvoties pretinieku vārtiem, un Viktoram Dobrecovam bija par ko padomāt puslaiku pārtraukumā.

Interesanti, ka par spīti veiksmīgajam spēles ritējumam, Širmelis jau 50.minūtē veica otro spēlētāju maiņu – nomainīti Rjotaro Nakano un Gļebs Kļuškins, viņu vietā Perepļotkins un Andrejs Kovaļovs. Dobrecovam maiņu ziņā iespējas bija ļoti limitētas un spēle 2.puslaika sākumā turpināja neiet, un tikai Dino Kluka sānu iemetieni deva jelkādas cerības.

Tomēr pamazām viesu sniegums kļuva labāks un 62.minūtē “Liepāja”, pateicoties Valērija Afanasjeva individuālajai meistarībai, izveidoja momentu arī no spēles. Afanasjevs vairākkārt mānīja, kas palīdzēja apspēlēt dažus pretiniekus un bīstami sist no labas pozīcijas – bumba lidoja garām augšējam vārtu stūrim. 67.minūtē pēc Kluka piespēles tālu no mērķa pēc sitiena ar galvu nebija arī Kurtišs.

Tiklīdz “Liepāja” parādīja zobus, “Jelgava” guva otros vārtus. 69.minūtē Laukžemis divcīņā pārspēja Denisu Ivanovu, izgāja viens pret vienu un pārspēja Doroševu – 2:0.

Varēja nodomāt, ka šai spēlē viss skaidrs, taču notika negaidīts pavērsiens – “Liepāja” sešu minūšu laikā rezultātu izlīdzināja! Vispirms vienus vārtus atspēlēja Kurtišs – pēc Kluka tāla sānu iemetiena bumba pie viņa atlēca no Artjoma Osipova, kurš nesekmīgi mēģināja bumbu izsist tālāk. Kurtišs pārspēja Ikstenu, kurš bumbu skāra, taču neglāba komandu. Vēl pēc divām minūtēm, 75.minūtē, “Liepājas” centrējums soda laukumā un savainoto Torresu nomainījušais Krišs Kārkliņš bija precīzs ar galvu – 2:2!

“Liepāja” nekautrējās mēģināt gūt arī trešos vārtus, bet traģiska epizode gadījās 82.minūtē – pietiekami nevainīgā epizodē Oskars Kļava, mēģinot sist pa bumbu, trāpīja pa kāju Kovaļovam, un Andris Treimanis par spīti liepājnieku protestiem norādīja uz 11 metru soda sitiena atzīmi. Pats Kovaļovs pendeli pārliecinoši realizēja – 3:2!

“Liepāja” vēlreiz atspēlēties nespēja un piedzīvoja jau 6.zaudējumu 17 spēlēs. Pēdējos trīs mačos Virslīgā Dobrecova komandai trilleris pēc trillera – 4:3 pret “Spartaku”, 2:3 pret “Ventspili”, 2:3 pret “Jelgavu”. Pēc šodienas iznākuma ļoti maz ticams, ka “Liepāja” nosargās pērn iegūto Virslīgas titulu. Tikmēr “Jelgava” pēc uzvaras ieslēgusies cīņā vismaz par kādu no godalgām sezonas finišā.

Virslīga, 17.kārta

“Jelgava” – “Liepāja” 3:2 (1:0)
Vārti: Grigaravičs 15′, Laukžemis 69′, Kovaļovs 83′ (11m) – Kurtišs 73′, Kārkliņš 75′.
Brīdinājumi: Nakano, Osipovs, Bogdaškins – Strumija, Kluks.
“Jelgava”: Ikstens, Freimanis, Savčenkovs, Diallo, Osipovs, Nakano (Perepļotkins 46′), Lazdiņš, Grigaravičs, Bogdaškins, Kļuškins (Kovaļovs 50′), Laukžemis (Malašenoks 88′).
“Liepāja”: Doroševs, Kļava, Ivanovs, Gorkšs, Kluks, Strumija, Torress (Kārkliņš 71′), Brtans, Afanasjevs (Dobrecovs 81′), Mickevičs, Kurtišs (Tumanovs 84′).
Galvenais tiesnesis: Andris Treimanis.

autors : sportacentrs.com

FOTO : Mārtiņš Sīlis