Otrdien, 16. janvārī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja pirmo pārbaudes spēli jaunajā gadā. Pirmssezonas turnīra “Livonijas Ziemas līgā” ietvaros Tamaza Pertijas komanda tikās ar Igaunijas klubu “Flora”. Igaunijas čempions panāca uzvaru ar rezultātu 3:1 (1:1). Zaudēt vienmēr nepatīkami, bet, protams, rezultāta jautājums patreiz otršķirīgs. Patreiz daudz svarīgāk nopietnā pārbaudē bija ieraudzīt, kā pagājušas divas pirmās sagatavošanās nedēļas. Pirmais secinājums acīmredzams: darba priekšā daudz (patreiz tā arī jābūt!), bet pozitīvu un labu momentu arī daudz.

Janvāra vidus – ļoti sarežģīts gatavošanās laiks, kad spēlētāji dienu aiz dienas aprod ar smago darbu. Sarežģīts process fiziski un emocionāli. Futbolisti pakāpeniski pierod pie nopietnām slodzēm, iepazīstas ar jaunām prasībām, adaptējas cits ar citu, ar taktiskajiem uzdevumiem un t.t. Rūpīgs darbs. Tas, bez šaubām, prasa laiku, futbolā nekas nenotiek uzreiz. Domāt savādāk – diletantisms.

Bet labs spēles tests tādos apstākļos, protams, tikai nāk par labu. Smagi, bet par labu. Jo vairāk, kad pretiniekos tev – Igaunijas čempions, laba līmeņa komanda, tradicionāli apmācīta un pārliecināta par sevi.

Bija viegli paredzēt, ka spēle būs grūta. Bet grūti bija paredzēt, ka “Liepāja” pirmajās 45 minūtēs jaunajā “spēles” gadā parādīs tādu interesantu un intensīvu futbolu. Kvalitatīva kustība, spēja uzturēt pienācīgu tempu, ļoti interesanta savstarpēja sadarbība. Janvāra vidum tāda bilde bija labā nozīmē pārsteidzoša. Malači, puiši.

Pirmie FK “Liepāja” vārti 2024. gadā nāca ātri! Straujš izrāviens, Andria Khorkheli ar skaistu piespēli, bet Rassoul Ba ar teicamu sitienu tālajā stūrī – 1:0! Patīkami bija redzēt tādu vasarīgu uzbrūkošu akciju tādā nejaukā ziemas aukstumā!

“Flora” atspēlējās ātri, kad laukuma saimnieki nogulēja oponentu, atlēkušās bumbas trieciens vārtos – 1:1. Vēl vairāki bīstami sitieni, teicami spēlēja Vladislavs Kurakins, spīdot ar reakciju. Labais. Kopumā pretinieki bija viens otra cienīgi, bet kā reiz “Liepāja” kombinēja interesantāk un daudzveidīgāk. Kāds klasisks izgājiens bija 35. minūtē! Plaši, ātri, ar gudru bumbas pārvedumu. Eduards Tīdenbergs, Paps Fals, Rati Ardazishvili sarāva aizsardzību, noslēdza uzbrukumu Arams Bagdasarjans – vārtsargs ar grūtībām tika galā ar bīstamo sitienu. Pašā puslaika nobeigumā gandrīz tāds pats efektīgs izgājiens, bet tagad noslēgumā Tīdenbergs – vārtsargs arī te glaba.

1:1, pārtraukums, un pozitīvi iespaidi.

Otrajā puslaikā paredzami daudz maiņas (laukuma saimnieki vispār nomainīja sastāvu pilnībā), kvalitāte un spēles zīmējums izmainījās. Puslaika debijā laukuma saimnieki veica labu spiedienu, izveidoja momentus, pelnīja iesist. Tie paši varenie milži Markuss Kruglaužs un Normunds Uldriķis bija ļoti tuvu mērķim. Citā epizodē Roberts Meļķis gandrīz trāpīja augšējā stūrī. Bet nekad nav tā, lai pirmajā gada spēlē viss uzreiz ielidotu.

Bet lūk, kļūdas – tās, protams, ir. Bezbēdīgā situācijā uzdāvināja pretiniekam otros vārtus – 1:2. Puslaika beigās kļūdījās vēlreiz – 1:3. Lūk, tās kā reiz epizodes svarīgai analīzei un akurātai saprašanai tam, kā darboties nedrīkst.

Spēļu programma sākusies, un tas vienmēr īpašs emocionāls moments. Tomēr mēs neesam spēlējuši kopš pagājušā gadā – noilgojušies! Treneriem sākas laiks daudzveidīgās informācijas vēl iespaidīgākai analīzei, un katra jauna spēle to tikai pavairos. Palauzīt galvu nāksies noteikti.

Tāda ir nomocošā, bet vienmēr nepieciešamā pirmssezonas gatavošanās “rutīna”.

Bet uzvaras būs drīz, nav šaubu…

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv