Trešdien, 24. janvārī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo pārbaudes spēli. Tamaza Pertijas komanda tikās ar Igaunijas klubu “Paide Linnameeskond”. Spēle sanāca saspringta, līdzīga un noslēdzās ar kaujiniecisku bezvārtu neizšķirtu. Patīkams fakts: pirmo reizi sezonā mūsu komanda saglabāja savus vārtus, tā sacīt, aiz atslēgas. Protams, gribējās, lai mūsu komanda iesistu, bet šodien, diemžēl, neizdevās. Kaut gan labu vārtu momentu pietika. Nekā briesmīga, tas arī ir darba process pirmssezonā.

Šodien, un par to nebija nekādu šaubu pirms spēles, FK “Liepāja” galvenais treneris Tamazs Pertija atkal eksperimentēja ar sastāvu, ar taktisko shēmu. Piemēram, pirmo reizi laukumā izgāja dzirksteļojošais Luka Silagadze, un ne tikai viņš. Viss pareizi, patreiz īstais laiks skatīties, izzināt, pārbaudīt, atrast vājākos spēles posmus, meklēt spēcīgus spēles trumpjus. Tir ir bazes uzdevumi. Patreiz skatīties uz tablo un atcerēties par rezultātu ne pati svarīgākā lieta.

Kā reiz uzbrūkošais mākslinieks Silagadze jau 3. minūtē dāvāja līdzjutējiem nedaudz siltuma. Gandrīz no laukuma centra palaida efektīgu planējošo, bet kļūdījās. Bet, jāatzīst, varens uzbrūkošs turpinājums laukuma saimniekiem nesanāca. Bija redzams, ka laukuma centrā spēlētāji, pēc būtības, tikai iepazīstās ar grūtiem taktiskiem uzdevumiem. Bet “no baltas lapas” tos risināt, un vēl tā, lai viss uzreiz izdotos, nereāli. No tā brāķa vairāk, kā gribētos, no tā “lēkājošs” temps, no tā pozicionālas kļūdas.

Nav pārsteidzoši, ka laukumā bija daudz cīņas, un spēle ritēja ar raustītiem nogriežņiem, kurā spēki kopumā bija līdzīgi. Neviens nepieļāva rupjas kļūdas, bet tādā situācijā apspēlēt aizsardzību bija ļoti grūts uzdevums. Un tomēr, laukuma saimnieki uzbrukumā izskatījās nedaudz asāk, viņi bija tuvu precīzam sitienam. Lielisks flangā bija nenogurdināmais Paps Fals, lidojot uz priekšu, kā neapstādināms vilciens. Vairāki aizsarga centrējumi bija ļoti bīstami, bet uzbrucēji nepaspēja uz šiem centrējumiem atsaukties. Bet tas pats Silagadze 18. minūtē ar neērtu sitienu pārbaudīja vārtsargu: tas tika galā ar lielām grūtībām, un vēl vārtu pārliktnis nāca palīgā. Citā epizodē Giorgi Kutsia labi atrada Dodo: sitiens, vārtsargs atkal viesus glāba.

Puslaika beigās atdzīvojās “Paide”, labi organizēta un dzeloša komanda. Vairāki pretuzbrukumi bija ļoti nepatīkami, bet Važa Pacacija (klasisku maču, jāsaka, aizvadīja centra aizsargs!) ar partneriem bija uzticami. Reizi, tiesa, bumba, nirstot tuvajā stūrī, trāpīja vārtu stabā, bet, vispār, Vladislavs Kurakins visu dzelošajā epizodē kontrolēja.

0:0, ne pārāk skatāmi, bet nepiekāpīgi. Tā labā nozīmē strādīgi pirmais puslaiks likumsakarīgi arī noslēdzās. Otrais puslaiks, pēc būtības, sanāca tāds pats.

Dabīgi, laukuma saimniekiem sastāvā atkal notika daudz maiņu, pastāvīgi meklējumi. Viss loģiski. Kamēr noskaidroja kā un kas, pretinieks vēlreiz sita no vidējas distances – vēlreiz vārtu stabs. Pēc tam aprada, interesanti iekustējās, pārliecinoši pārvietja spēli pie viesu vārtiem. Un jau aktīvais Jānis Grīnbergs ar bīstamu sitienu. Pēc tam vairākas līdzīgas asas situācijas: klasiska piespēle no flanga uz centru un… spēcīgs sitiens pāri vārtiem no brīnišķīgas pozīcijas. Tā bija reizes trīs! Nedaudz vairāk aukstasinības, nedaudz vairāk miera, un viesi noteikti neaizbrauktu mājās ar iznākuma “sauso”.

Spiediens nebija slikts, bet spēles beigās tas tikai palielinājās. Tamazs Pertija tikai dzina komandu uzbrukumā (“Meklē priekšā! Meklē priekšā!”). Viss pareizi – treneris ļoti gribēja uzvarēt, kā jau vienmēr! Iznākumā ar fināla spiedienu viesi tika galā visvairāk pateicoties veiksmei. Enerģiskais Grīnbergs izdarīja vairākas klasiskas piespēles no “standartiem”, uz tām skaisti lidoja mūsu milži, un nedaudz viņiem trūka, lai “aizlidotu” līdz trāpīgam sitienam. Tas pats Pacacija 90. minūtē tik efektīgi sita ar galvu augšējā stūrī: uh, nedaudz pāri vārtiem!

Iznākumā 0:0, aizsardzība izrādījās stiprāka par uzbrukumu. Nu ko, momentu realizācija – vienmēr pats smagākais un smalkākais uzdevums. Pie tā vispār strādā pastāvīgi. Turpināsim strādāt. Un pie visa pārējā, protams, arī.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv