Ceturtdien, 8. februārī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo pārbaudes spēli. Tamaza Pertijas komanda tikās ar leģendāro klubu “Dynamo” (Kijiva). Slavenais grands panāca pelnītu uzvaru ar rezultātu 5:2 (3:2). Bez šaubām, ielaist tik daudz vienmēr ļoti nepatīkami, bet patreiz svarīgāk, ka mūsu komandai bija daudz pozitīvu momentu spēlē ar tādu spēcīgu pretinieku. Un pirmām kārtām – divi lieliski vārti, kurus iesita Fraj Kairmani un Luka Silagadze. Mēs ilgi nebijām iesituši, šodien to bija ļoti svarīgi izdarīt – izdarīja!

“Dynamo” – tas, bez šaubām, liels lielums. Tradīcijas un satriecoša vēriena sasniegumi, zināmi visai futbola pasaulei. Un tagad klubs ar godu to turpina. Jebkurā sastāvā. Līmenis augsts, spēles organizācija, taktiskā gudrība un izpildītāji pašas augstākās atzīmes cienīgi. Lai arī patreiz vien treniņnometne. Jebkurā gadījumā, spēlēt ar tādu pretinieku – milzīga pieredze, kura vajadzīga un vērtīgā visā.

Protams, mums šodien ļoi gribējās iesist. Vārtu sausums ievilcies, palikt atkal ar “nulli” – nu tas jau, tā teikt, par daudz. Bet pamēģini iesist tādam klubam?! Tika galā. Iesita divus, pie tam, klasiski, meistarīgi un ļoti skaisti.

Neapšaubāmi, satrauc, ka pagaidām ielaižam vārtus, kurus ielaist nedrīkst. Tādēļ, ka ar tādu komandu pat sekundes pozicionāla atslābināšanās maksā dārgi. Tā mēs “uzdāvinājām” pretiniekam pirmos vārtus jau 8. minūtē – 0:1. Bet iepriecināja, ka pēc apbēdinošā vārtu zaudējuma nepazaudējām kontroli, saglabājām spēles zīmējumu un iznākumā pelnīti un ātri atspēlējāmies. Sodījām “Dynamo” par bezrūpību pie “standarta”. Pārtveršana, Lassana Faye lieliski aizvilka bumbu metrus četrdesmit un atdeva teicamu piespēli Kairmani. Gudrais pussargs savu iespēju izmantoja brīnišķīgi: efektīgs sitiens tālajā stūrī – 1:1! Labais, Fraj, sezonā tādi vārti noteikti būs!

Diemžēl, ļoti ātri atkal grandam pasniedzām “dāvanu”. Viņam tās, protams, nebija vajadzīgas, bet nepalaist jau momentu, kad tik daudz atļauts pēc stūra sitiena – 1:2. Bet arī tagad mūsu komanda pārliecināti izturēja sitienu, pilnībā cieši un ne slikti aizsargājās. Bija klasiska kustība, bija ne slikta sadarbība un bija spēja izturēt nopietnu tempu, ko piedāvāja oponents. Cita lieta, ka vajadzīga galēja stingrība aizsardzībā, savādāk sodīs. Obligāti sodīs. Tāda līmeņa komandas nepiedod spēles vaļības. Sodīja, protams. Ar varenu sitienu Vladislavs Lazarevs galā tika, bet pie tālā vārtu staba atlēcošo bumbu vaktēja pilnībā brīvs spēlētājs – 1:3.

Bet pārtraukumā mēs aizgājām labā noskaņojumā. Te Luka uzdāvināja visiem mazus svētkus! Labs uzbrukums, Cheik Mbaye Diouf un gara piespēle, Rassoul Ba ar skaistu nometienu partnerim. Bumba pie Silagadzes, momentāla un pareiza situācijas novērtēšana, dzirksteļojoša kustība un satriecošs šāviens augšējā tuvajā stūrī – 2:3! Labais, Luka! Tādi vārti – skaistums piespiež publiku sajūsmināties un aplaudēt.

Kopumā, sanāca kvalitatīvs puslaiks daudzos aspektos. Ja aizmirst par vienkāršajām kļūdām aizsardzībā, vispār varētu puslaiku “Liepājas” izpildījumā nosaukt par vienreizēju. Bet kļūdas bija. Tās vajag labot!

Otrajā puslaikā mēs ielaidām vēl divus vārtus. Un atkal atkārtojās pirmā puslaika bilde. “Dāvana”, viegls noslēgums – 2:4. Puslaika vidū “dāvanu” vēsture turpinājās – 2:5. Protams, pretinieks ar aktīvām un gudrām darbībām daudzējādā ziņā pats šīs “dāvanas” izsauca, bet vienalga vārtu epizodēs mēs izrādījāmies pārāk dāsni. Tā nedrīkst, un tas ir saprotams. Un tas prasa lielu darbu pie kļūdām.

Protams, atkal bija daudz maiņu, daudzi jaunie spēlētāji sevi parādīja cienīgi. Visu laiku centās uzkurināt Danila Patijčuks, vairākas reizes teicami pa flangu no sedzējiem aizlidoja Moustapha Diaw, ļoti centās Arams Bagdasarjans. Nobeigumā viņam pat bija ne slikta iespēja: pēc Danila nometiena Arams ar labu sitienu pārbaudīja apakšējo stūri – vārtsargs bija vietā.

Zadējums, kurš atstāja interesantu pēcgaršu. Acīmredzams, ka mūsu komanda ievērojami progresē, daudzi nogriežņi šodien izskatījās klasiski un kvalitatīvi. Tas bija ļoti patīkami. Bet, protams, bija arī pietiekami epizodes, kuras pilnībā nepieļaujamas. Šodien tās var un vajag ātri aizmirst. Bet nedrīkst aizmirst tās obligāti izlabot.

Ar to arī turpināsim nodarboties. Noteikti izlabosim.

Sastāvs pirmajā puslaikā: Lazarevs, Cernozub, Patsatsia, Uldriķis, Lassana, Fals, Kutsia, Diouf, Silagadze, Kairmani, Ba.

Uz maiņu otrajā puslaikā izgāja: Faye, Sane, Grīnbergs, Sammy, Ivanovs, Ardazishvili, Moustapha Diaw, Patijčuks, Bagdasarjans.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv