Pirmdien, 12. februārī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo pārbaudes spēli. Tamaza Pertijas komanda tikās ar Ukrainas klubu FC “Veres”. Nesaudzīgā un saspringtā cīņā vairāk paveicās pretiniekam: minimāla uzvara ar rezultātu ar 1:0 (0:0). Vienīgos vārtus mūsu komanda ielaida pašās mača beigās. Aizmirstam par rezultātu un nonākam pie acīmredzama secinājuma – jauna ļoti vērtīga spēle.

Spēle tikai sākās, un uzreiz kļuva saprotams, ka svilpienus šodien galvenais tiesnesis no Šveices “izrakstīs” daudz. Divcīņas, nesaudzīgas saķeršanās, dzelošas “tikšanās” katrā laukuma daļā. Bum – sods, bum – noteikumu pārkāpums. Un skaņa no tiesneša. Un tā visas 90 minūtes. Priekš pārbaudes spēles treniņnometnē ļoti nežēlīgi, dažās epizodēs pat pārāk.

Tāds, spriežot pēc visa, vispār mūsu pretinieka stils. Agresīvi, cieši, nesaudzīgi. Saprast tādu stilu var: Ukrainas čempionāta Premjerlīgā “Veres” atrodas turnīra tabulas apakšdaļā. Punkti nāk smagi, sisties uz spēju robežas vajag katrā spēlē. Tātad, cīņa katrā laukuma daļā. Pie tam “Veres”, kā jau jebkura Ukrainas čempionāta augstākās divīzijas komanda, labi organizēta un ar pirmajām minūtēm piedāvā pieklājīgu tempu.

Cita lieta, ka nesaudzības reizēm tiešām bija pārāk daudz. Tas pats nenogurdināmais Giorgi Kutsia, kā vienmēr laukuma centrā izpildot lielu darba apjomu, atklāti dabūja pa kājām, laikam, reizes desmit. Oficiālā mačā sen jau zaigotu sarkanā kartīte, bet mēs esam treniņnometnē…

Vispār, kartītes patreiz, protams, ne tik svarīgas. Svarīgāk, ka šodien Tamazs Pertija piedāvāja citu taktisko zīmējumu. Svarīgi, ka pirmo reiz mūsu komandas sastāvā laukumā izgāja Artūrs Zjuzins. Pieredzējušais pussargs bija ievērojams, pat, tā sacīt, spēlējot no baltas lapas. Gudri, vienmēr laikā, vienmēr interesants lēmums. Vispār, Zjuga jau savādāk neprot. Šeit nav par ko brīnīties.

Spēle bija līdzīga, agresīva, bet bez asuma. Uzticami, stingri, uzmanīgi. Jauns taktiskais variants “Liepājai” strādāja cienīgi, skatīties uz pussargu radīšanas darbu bija ļoti interesanti. Saprotams, ka sanāca ne jau vienmēr, bet daudzas epizodes bija augstā līmenī.

Puslaiks iznākumā vārtus neatnesa, un tas bija likumsakarīgi. 27. minūtē savā stilā klasiski nostrādāja Luka Silagadze, bet ne jau vienmēr ielidot “devītniekā” ar šāvieniem no vidējas distances. “Veres” sitienus izdarīja vairāk, bet vārtu rāmī tie nelidoja. Pirms došanās pārtraukumā tas pats Silagadze asi izpildīja sodu, bet vārtsargs bija vietā. 0:0, pārtraukums, līdzīgs rezultāts nesaudzīgā un “dzelošā” spēlē.

Otrajā puslaikā nekas nemainījās. Protams, izņemot sastāvus: maiņu izrādījās paredzami daudz. Satura mūsu darbībās kļuva mazāk, bet vienalga labas epizodes bija. Piemēram, 64. minūtē, kad klasisku Eduarda Tīdenberga centrējumu bija jānoslēdz Rassoulam Ba. Aktīvais uzbrucējs pelnījis iesist, bet te sitiens, diemžēl, nesanāca. “Veres” atdzīvojās spēles beigu daļā, pirmo reizi nopietni patraucējot Vladislavu Kurakinu 75. minūtē. Sitiens bija bīstams, bet Kura, malacis, pārliecinoši glāba. 

Spriedze saglabājās līdz beigām, bet, diemžēl, rezultāts tomēr izmainījās. 84. minūtē aizsargi netika galā pozicionāli: izgājiens sitiena pozīcijā un trāpīgs sitiens tālajā apakšējā stūrī – 0:1. Pēc būtības, mūsu aizsardzība pa īstam 90 minūšu laikā nogulēja tikai vienu epizodi. Momentāls sods. Ko jūs gribat, Ukrainas čempionāta elitē visas komandas nopietna līmeņa.

Tā iznākumā spēle beidzās, kurai bija jābeidzas ar bezvārtu neizšķirtu. Protams, zaudēt ļoti apbēdinoši, ne jau nejauši mūsu puišiem sejas pēc spēles bija drūmas. Viss saprotams. Analīze un taktiskā izpēte – viss tas gaidāms un dos daudz labuma. Bet jau tagad patīkami, ka mūsu spēlētāji izturēja šajā nesaudzīgajā cīņā, nekad no tās nevairījās – katra saķeršanās līdz galam. Stingrs raksturs – obligāts noteikums, ja tu lielajā futbolā sapņo par kaut ko nopietnu.

Stingrs raksturs, starp citu, tieši izceļ uzbrucēju Ediae Preciousu. Pagājušajā gadā treniņnometnē Turcijā varenais uzbrucējs guva drausmīgu traumu, pie tam, epizodē, kad iesita skaistus vārtus. Ilga un smaga atjaunošanās, milzīgs un nogurdinošs sagatavošanās darbs, pacietība un ticība, ka atgriešanās būs obligāti. Šodien labsirdīgais gigants atgriezās laukumā! Savas minūtes uzbrucējs atstrādāja ar lielu vēlēšanos, malacis. Ar atgriešanos, Ediae! Spēle un vārti – tie vienmēr atgriežas pie tiem, kas sevi pilnībā atdod futbolam.

Sastāvs pirmajā puslaikā: Kurakins, Cheikh Faye, Patsatsia, Lassana Faye, Kutsia, Silagadze, Cheikh Mbaye Diouf, Zjuzins, Kairmani, Bagdasarjans, Ba

Uz maiņu otrajā puslaikā izgāja: Uldriķis, Sane, Grīnbergs, Patijčuks, Tīdenbergs, Khorkheli, Muradjans, Moustapha Diaw, Precious.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv