Svētdien, 18. februārī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo pārbaudes spēli. Tamaza Pertijas komanda tikās ar Gruzijas klubu “Telavi”. Spēle bija ļoti nesaudzīga un noslēdzās ar pretinieka uzvaru ar rezultātu 2:0 (1:0). Nevar teikt, ka pretinieks uzvarēja pelnīti, bet divus savus momentus tas izmantoja. Mums, diemžēl, iesist neizdevās, kaut gan momentus mēs izveidojām vairāk.

Spēle sākās tā, ka noskaņojums mums visiem uzreiz sabojājās. Kāds no pretiniekiem rupji gāja divcīņā, kā dēļ laukumu bija spiests atstāt Giorgi Kucija. Jau otrajā minūtē. Par šo pārkāpumu tiesnešu brigāde pat dzelteno kartīti neparādīja, un tas atstāja nospiedumu visai spēlei. Gandrīz uzreiz turpat “lielu nesaudzīgu sveicienu” saņēma Moustapha Diaw. Labi, ka šajā epizodē iztika bez piespiedu maiņas.

Pretinieks spēlēja ļoti nesaudzīgi, pārkāpumu un spēles apturēšanas bija ļoti daudz – oficiālā spēlē “Telavi” noraidījumu dēļ laukumu atstātu vairāki spēlētāji. Bez šaubām. Šeit tiesnešu brigāde, un to grūti neatzīmēt, ar spēli atklāti netika galā. Par nesaudzību pat atcerēties negribās, bet pat acīmredzama spēle ar roku soda laukumā palika bez ievērības. Kopumā, labi vēl, ka lieta nebeidzās ar priekšlaicīgu spēles pārtraukšanu un saķeršanos “komanda pret komandu”. Iespēju tam, teiksim tieši, pietika. Iztika.

Tāda svarīga spēlētāja zaudējums, kā Kucija, protams, mūsu komandas taktisko varējumu izjauca. Bija izvēlēts viens plāns, bet te pēkšņi nācās strauji visu mainīt. Pārkārtoties – tas vienmēr prasa laiku. Bet mēs izdarījām to ātri, un mums vajadzēja atklāt rezultātu jau debijā.

Eduards Tīdenbergs, bīstams sitiens-centrējums, Artūrs Zjuzins pie atlecošās bumbas – vārtsargs abos momentos “Telavi” glāba. 14. minūtē Tīdenbergs veica savu klasisko centrējumu no “standarta”: Važa Pacacija labi atlidoja, žēl, sitiens ar galvu nesanāca trāpīgs.

Mēs izskatījāmies interesantāk, spēlējām taktiski ievērojami variatīvāk, bet pretinieks atbildēja pamatā ar nesaudzīgu un pat rupju cīņu katrā laukuma daļā. Reizēm radās sajūta, ka “Telavi” šodien cīnās par punktiem. Ok, nav problēmu. Un neatgriezīsimies pie tiesāšanas. Runa par ko citu. Par to, ka kā reiz mūsu komandai veselīgas agresivitātes ilgi pietrūka. Mēs it kā negaidījām, ka pārbaudes spēle var pārvērsties kaujā. Bet gaidīt vajag visu un vienmēr. Latvijas čempionātā tas vispār obligāts nosacījums.

Vārtus, starp citu, “Telavi” iesita, kad aizmirsa par nesaudzību un tiešām uzspēlēja futbolu. Centrējums no labā flanga, mēs palaidām centrā uzbrucēju, kurš efektīgi pāradresēja bumbu vārtos no tuva attāluma – 0:1. Šis uzbrukums bija vienīgais nopietnais pretinieka uzbrukums pirmajā puslaikā un ilgi palika tāds pēc pārtraukuma.

36. minūtē “Liepāja” varēja izlīdzināt rezultātu, bet veiksme novērsās no Rassula Ba. Dodo vareni pastrādāja bumbas atņemšanā, nosedza aizsargu, bumba nonāca pie Ba – sitiens apakšējā stūrī no teicamas pozīcijas, uh, vien stūra sitiens. Gandrīz turpat mūžīgi jaunais Dodo izlidoja viens pret vienu , viņu nopļāva soda laukumā – pendele?! Nē, kaut kur atradās šaubīga aizmugure…

Otrajā puslaikā pēc tradīcijas daudz maiņu, pozīciju maiņa, taktiskie meklējumi. Un atkal “Liepāja” vairāk ar bumbu, pārsvarā, saasina stāvokli pie “Telavi” vārtiem. Bet nesanāca noslēgums. 51. minūtē ļoti aktīvais Ba, kurš šodien sāpīgi saņēma pa visām ķermeņa daļām, aizbēga uz vārtiem pa labo flangu. Spēcīgs sitiens tuvajā stūrī – vārtsargs atkal vietā.

Spiediens bija labs, “Telavi” atbildēja tikai ar “standartiem”. Starp citu, bīstamiem un labi sagatavotiem. Divreiz Vladislavs Lazarevs izvilka ļoti smagas bumbas pēc šāvieniem no soda sitieniem. Malacis. Izvilka un atstāja mūs spēlē.

Bet, diemžēl, iesist mums šodien tā arī nesanāca. Tamazs Pertija nepārtraukti meklēja uzbrukuma variantus, spriedzi mēs radījām visu laiku. Ļoti aktīvs bija kreisajā flangā Jānis Grīnbergs, veicot vairākas piespēles, kuras pilnībā varēja kļūt rezultatīvas. Ļoti auglīgi pastrādāja Danila Patijčuks. Cheikh Mbaye Diouf vispār šodien bija kā Marsels Desaiji: paspēja visur, bezbailīgi līda katrā divcīņā un pat varēja iesist. 87. minūtē Andria Khorkheli ar skaistu piespēli izveda viens pret vienu Dudu. Sitiens – uh, garām. Diemžēl, tā arī neielidoja…

Nobeigums, mēs ļoti gribājām iesist, ar lieliem spēkiem līdām uz priekšu. Un kā bieži notiek tādos gadījumos, nogulējām pretuzbrukumu pēc sava “standarta”. Zona, brīva, kā stepe, cilvēks aizbēga, cilvēks realizēja izgājienu viens pret vienu – 0:2. 89. minūte. Un pat te mēs varējām ātri iesist atbildē: Grīnbergs ar centrējumu, Patijčuks ar bīstamu sitienu ar galvu. Pāri vārtiem…

Zaudējums no kategorijas “jauna liela porcija pārdomām”. Nav šaubu, ka Tamazs Pertija un palīgi izanalizēs to pamatīgi. Bet vispirms jau, novēlēsim, lai labajam un kautrīgajam puisim Giorgi Kucijam viss būtu kārtībā, lai trauma neizrādītos nopietna. Giorgi – teicams jauns cilvēks un fundamentāls spēlētājs, un viņa iztrūkums laukumā ļoti pamanāms. Šodien, varbūt, no spēles skatu punkta tas vispār bija izšķirošais faktors…

P.S. Par laimi, ar Giorgi viss kārtībā, apsekošana parādīja, ka nopietnas traumas pussargam nav.

 Sastāvs pirmajā puslaikā: Lazarevs, Cheikh Serigne Faye, Patsatsia, Tīdenbergs, Cheikh Mbaye Diouf, Lassana Faye, Kutsia (Ardazishvili, 3), Zjuzins, Moustapha Diaw, Dodo, Ba

Uz maiņu otrajā puslaikā izgāja: Grīnbergs, Patijčuks, Rozgoniuc, Doudou, Khorkheli, Chernozub

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv