Treniņnometne Turcijā noslēgta. Tā bija trīs nedēļu varena darba pilna. Tā bija lavīna pašas dažādākās un ļoti svarīgas informācijas pilna. Tās bija ļoti vērtīgas spēles, kurās daudz kas sanāca, bet daudz, tieši otrādi, nesanāca pavisam. Tā bija pastāvīga analīze un meklējumi. Tas bija laiks, kad katru dienu tika darīts viss, lai komanda kopumā un katrs spēlētājs atsevišķi kļūtu labāks un spēcīgāks. Fundamentāls pirmssezonas gatavošanās etaps.

FK “Liepāja” galvenais treneris Tamazs Pertija apkopoja Turcijas treniņnometnes iznākumu. Liela intervija par daudzām pašām principiālākajām un svarīgākajām tēmām.

Tamaz, pirmais jautājums acīmredzams. Kā tu novērtē šīs trīs nedēļas darbu?

– Protams, treniņnometne – tas ir smags darbs visiem. Futbolistiem, treneru štābam. Tas ir milzīgs darbs visos virzienos. Izpildījam visu, ko plānojām. Vienīgais, slikto laika apstākļu dēļ atcēlās spēle ar FC “Sheriff”, tas, protams, sarūgtināja. Bet viss pārējais noritēja ļoti labi. Ne reizi vien atzīmēju, ka komandā, kur daudz jaunu futbolistu, nepieciešams pārbaudīt daudzas lietas. Kā spēlētāji sadzird trenerus, kā izpilda uzdevumus spēlēs un treniņos, kā papildina viens otru, kā uzvedās arpus laukuma un tā tālāk. Ļoti daudzas lietas! Patreiz, kad treniņnometne noslēgusies, varu atzīmēt, ka kopumā esmu apmierināts, kā FK “Liepāja” atstrādāja Turcijā. Domāju, komanda patreiz gatava sezonai minimums uz 70 procentiem. Mums vēl ir laiks, lai šis rādītājs sezonas sākumā sasniegtu simtprocentīgu atzīmi.

Mūsu komanda nospēlēja septiņas spēles. Saspringts grafiks.

– Jā, mēs to darījām apzināti. Ja mums būtu saspēlēts sastāvs, tad, protams, gatavotos savādāk. Mums bija vajadzīgi šie mači, pie tam, mēs apzināti izvēlējāmies pretiniekus, kuri priekšroku dod nesaudzīgam futbolam, kur daudz cīņas un divcīņu. Teikšu, ka spēles izrādījās ļoti vērtīgas, deva ļoti daudz informācijas. Jā, mēs piedzīvojām daudz zaudējumu, tas nekad neiepriecina, bet galvenais, ka mēs izdarījām ļoti daudz svarīgu secinājumu.

Zaudējumu tiešām salasījās pietiekoši. Tu neieredzi zaudēt, bet lūk, konkrēti tagad pievērsi uzmanību rezultātam?

– Rezultāts vienmēr ļoti svarīgs, lai kāda nebūtu spēle. Protams, mēs gribējām uzvarēt, bet nespējām to panākt. Bet, tā sakot, pēc visiem rādītājiem mēs zaudējām tikai “Dynamo”, kaut gan tur pirmajā puslaikā parādījām vienkārši lielisku futbolu. Pārējās spēlēs gandrīz vienmēr zaudējām ar minimālu rezultātu. Pretinieks izmantoja savus momentus, bet mēs – nē. Negribu atcerēties, ka mums kaut kur nedeva simtprocentīgas pendeles, kaut kur neieskaitīja tīri iesistus vārtus. Nepievēršu tagad tam uzmanību. Bet no spēles uz spēli mēs progresējām, tas ir pats svarīgākais.

Ja nosaukt konkrētus spēlētājus, par kuru tu vari teikt, ka viņš iepriecināja. Un otrādi, no kura gaidīji vairāk?

– Vispirms, iepriecināja mūsu jaunie futbolisti. Mums viņu daudz, un visi parādīja sevi ļoti labi. Piemēram, Černozubs – pavisam jauns aizsargs treniņnometnē parādīja, ka jau tagad pelnījis spēlēt sastāvā. Viņam spēcīgi konkurenti labajā flangā aizsardzībā, bet viņš tiem tagad nezaudē. Reizēm man viņa darbības vienkārši pārsteidz: domāju, viņš tiešām tā gribēja nospēlēt tik klasiski, vai vienkārši nejauši sanāca? Vai pavisam jaunais puisis Khorkheli. Mazs, bet spēlēs pret nesaudzīgajiem večiem viņš vienmēr nez kādēļ ar bumbu, nezaudē to un teicami ved spēli. Atzīmēšu Patijčuku, Bagdasarjanu, Muradjanu, sarakstu varu turpināt. Viņi progresē no spēles uz spēli, mani tas ļoti iepriecina. Daudzus varu vēl atzīmēt. Piemēram, Pacacija, viņš spēlē tā, it kā viņam plecos pieredze spēlējot Bundeslīgā. Vai Cheikh Mbaye Diouf – varens puisis, kurš gandrīz nekad nezaudē divcīņās. Tas pats Silagadze parādīja ārprātīgu spēli pret “Dynamo”. Sarakstu varu turpināt.

Bet, protams, ir spēlētāji, no kūriem gaidu vairāk. Dažādu iemeslu dēļ viņi pagaidām nerāda spēli, uz kuru spējīgi un kuru es no viņiem gaidu. Tur gan traumas, gan jauns kolektīvs, gan optimālo virknējumu meklējumi. Kā reiz treneru uzdevums izdarīt tā, lai katrs spēlētājs pēc iespējas ātrāk saprastu komandas uzdevumus, lai komanda būtu viens vesels. Tas vienmēr uztrauc jebkuru treneri, vai “Manchester City”, vai “Liepājā”.

Vieta sastāvā nav garantēta nevienam!

– Absolūti! Visi, kas mani pazīst, ka no šī nosacījuma es nekad neatkāpjos. Mani neuztrauc spēlētāju iepriekšējie sasniegumi. Jā, es ar lielu cieņu attiecos pret to, ko spēlētāji sasnieguši agrāk – Dodo, Zjuzins, Tīdenbergs, Kermanī, citi. Bet galvenā nozīme, uz ko tu esi spējīgs tagad, vari dot komandai labumu vai nē konkrētā spēlē? Tādēļ laukumā izies tikai labākie, un nav nozīmes, cik futbolistam gadu, 17 vai 36.

Septiņās spēlēs mēs iesitām vien 5 vārtus. Pavisam ne raženi.

– Piekrītu. Tātad, pagaidām kaut kur nenostrādajam līdz galam, kaut kur kaut kas nesanāk. Svarīgi noskaidrot, kādu iemeslu dēļ nespējam realizēt labus momentus, kurus mēs izveidojam daudz katrā spēlē. Nav šaubu, ka pielikt mums vajag it visā: aizsardzības darbībās, uzbrukuma darbībās – visā! Līdz Latvijas čempionāta startam atliek trīs nedēļas, un mēs turpināsim strādāt, lai uz pirmo maču būtu maksimāli gatavi.

9. marts pavisam tuvu, kādas tev sajūtas, domājot par to, ka līdz sezonas sākumam pavisam nedaudz laika?

– Vispār, es vienmēr parasti esmu mierīgs. Man sajauc prātu tikai epizodes, kad tu stāsti spēlētājam 50 reizes ko un kā vajag darīt. Bet spēlē viņš atkal pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, par kurām mēs stundām runājam. Nesaprotu: tu negribi dzirdēt treneri, nevari vai neesi spējīgs saprast vienkāršas lietas?! Starp citu, atbildēm uz tādiem jautājumiem kā reiz ir vajadzīgs darbs treniņnometnē. Bet, protams, es brīnišķīgi saprotu, ka līdz sezonas sākumam laika maz, un tagad, jā, ir zināma trauksme. Tādēļ, ka ļoti gribi, lai viss strādātu pašā labākajā veidā. Saprotams, ka vajadzīgs laiks, ka nekas futbolā nenotiek ātri, bet, kā visi zin, es neesmu ilgu procesu piekritējs. Vajag censties visu izdarīt kvalitatīvi un ātri.

FK “Liepāja” atgriezusies mājās. Kas komandu gaida tagad?

– 24. februārī mēs spēlējam Tallinnā, pēc tam mūs gaida vēl divas pārbaudes spēles. Tajās mēs plānojam laukumā izlaist sastāvu, kurš, visdrīzāk, sāks Latvijas čempionātu. Protams, vienmēr iespējami varianti, skatīsimies un analizēsim. Kopumā, turpināsim ļoti nopietni gatavoties, lai uz pirmo kārtu būtu labākajā stāvoklī.

Interviju pilnībā skatieties mūsu Facebook.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv