Sestdien, 9. martā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja 2024. gada Latvijas čempionāta pirmo spēli. “TonyBet Virslīga” pirmās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda tikās ar klubu “Tukums 2000/Telms”. Diemžēl, turnīra starta diena mūsu komandai sanāca neveiksmīga – zaudējums ar rezultātu 0:2 (0:0). Protams, visi mēs gaidījām pavisam citu sākumu, bet tas ir futbols, viss gadās. Patreiz mēs esam stipri vīlušies, bet nedrīkst ļaut vaļu jūtām: raksturu obligāti parādīsim jau nākamajā spēlē.

Pirmā kārta – vienmēr īpašs gadījums. Kārta, kad nervi vienmēr komandē spēles idejas. Kārta, kad meistarība atduras pret vēlēšanos un pašatdevi, kā pret betona sienu. Kārta, kad grandi praktiski vienmēr izjūt problēmas ar tiem pretiniekiem, kuri tradicionāli pieskaitāmi otrajam ešelonam. Bet kā reiz Kristapa Dišlera komandu pie tāda pieskaitīt nevajag. Labi organizēta komanda, stipra, nepiekāpīga, kaujinieciska. Pie tam, starpsezonā tā pastiprinājās ar vairākiem interesantiem spēlētājiem, kuri piedod daudzveidību.

Vispār, neviens negaidīja vieglu pastaigu.

Tās, bez šaubām, nebija, pie tam, ar pirmajām minūtēm. 4. minūtē reaktīvais Paps Falls pārrāva kreiso flangu, bīstams centrējums. Enerģiski. Drīzumā ugunīgais Luka Silagadze sagatavoja sev iespēju sitienam – nobloķēja. Bet turpinājuma nebija. Vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, pretinieks bija savākts, sakoncentrēts un akurāti zināja, ko grib un kā to panākt. Nedot laukuma saimniekiem ieskrieties, noslēgt zonas, būt kompaktiem un pastāvīgi izrādīt spiedienu. Otrkārt, mums pašiem spēle ne visai sanāca. Pietrūka kustības uzbrukuma līnijā, laukuma vidū bumba neturējās, nebija vajadzīgās agresivitātes.

Un galvenais. Mums neizdevās piespiest pretinieku nodrebēt. Ar katru minūti viesi ieguva arvien vairāk pārliecības. 16. minūtē bīstams “standarts” ieskandināja pirmo zvaniņu. Bumba aizlidoja gar pašu vārtu stabu. Ļoti bīstami.

Vēlāk mēs beidzot nomierinājāmies, un tas uzreiz atsaucās uz mūsu darbību kvalitāti: ieguvām bumbu, sākām atrast uzbrukuma variantus, ieslēdzās vajadzīgie ātrumi. Silagadze skaisti apmānīja aizsargus, bīstams centrējums – Dodo sitiens ar galvu bija bīstams, bet vārtsargs bija vietā. 27. minūtē neapturamais Silagadze atkal aizlidoja uz vārtiem, sitiens – viesi atsitās. Visbeidzot, 36. minūtē laukuma saimnieki organizēja teicamu pretuzbrukumu: Arams Bagdasarjans, Artūrs Zjuzins, Silagadze, Falls ar centrējumu. Eh, žēl, Dodo noslēdzošais sitiens nesanāca…

Likās, mēs pakāpeniski uztaustījām savu spēli un viesiem būs arvien sarežģītāk tikt galā ar mūsu spiedienu. Bet puslaika beigās atkal “ieskanējās zvaniņš”: sātīgs sitiens augšējā stūrī – līdz vārtiem tur bija tuvu…

Bija acīmredzams, ka spiedienu nepieciešams pastiprināt, un labākais veids – maiņas. Tamazs Pertija likumsakarīgi meta cīņā svaigus spēkus: Patrikejevs, Jānis Grīnbergs un Fraj Kairmanī ievērojami pavairoja ātrumu un kustību. Mēs uzkurinājām tempu un gaidījām izškirošo spēles lūzumu.

Bum, kļūmīgi vārti atbildē uz mūsu gaidām!

Futbols vienmēr neparedzams. Nekas nesolīja nepatikšanas, bet spēcīga piespēle gar vārtiem pārvērtās notikumā, kurš iznākumā kļuva par mača kulmināciju. Neveiksmīgais Falls pie tālā vārtu staba, kļūmīgs rikošets, kurioza bumba savos vārtos – 0:1. Uhhhh… Neskumsti, Pap, apbēdinoši, bet tāds ir futbols.

Protams, tāds atgadījums mūsu uzbrukuma rāvienu asi nobremzēja. Kā sitiens korpusā boksā. Pretinieks ieguva pilnīgu pārliecību, bet mēs pieaugošajai enerģijai piedevām vēl arī likumsakarīgu spēles avantūrismu. Kad steidzies atspēlēties, tur jau nav vietas saturīgumam un aukstasinībai. Protams, tie vienalga vajadzīgi, bet kas tāds pa spēkam jau tikai augstas klases un pieredzējušai komandai.

“Liepāja” patreiz vēl nav tāda, bet izglābties mēs centāmies ļoti aktīvi. 61. minūtē Mustafa Diaw vajadzēja noslēgt tālo vārtu stabu pēc Silagadzes piespēles. Eh, nepaspēja! Drīzumā vārtsargs Vladislavs Lazarevs, laikam, labākais mūsu spēlētājs šodien, izvilka smagu sitienu, kad mēs pārāk aizrāvāmies ar jaunu uzbrukumu. Mēs palikām spēlē!

Bet, diemžēl, otrie vārti drīzumā tomēr gadījās. Mums atkal pietrūka aukstasinības aizsardzībā. Likās, epizode jau vairākas reizes beigusies, epizode vairākas reizes atspēlēta, bet… Kļūdu ķēde, un trāpīgs sitiens apakšējā stūrī – 0:2.

Protams, laukuma saimnieki centās izbēgt no zaudējuma līdz pat fināla svilpei. Uzbrukumi bija labi, tas pats pussargs Patrikejevs, aktīvi aizvadot savu puslaiku, bija tuvu mērķim. Vai neapturamais Silagadze, gandrīz skaisti trāpīja augšējā stūrī. Un tomēr, jāatzīst, “Tukuma” aizsardzība dabojās vēl labāk. Un tādēļ viesi pēc fināla svilpes pelnīti priecājās un saņēma apsveikumus.

Mums, protams, priecāties šodien nav par ko. Neveiksmīga diena. Protams, ļoti nepatīkami, bet neko nepadarīsi. Svarīga, kaut arī sāpīga mācībstunda. Mēs esam vīlušies un sarūgtināti. Bet, neapšaubāmi, neviens nedomā celt paniku. Lūk tas, kā reiz nepieļaujami. Viss tikai sākas. Pirmajā pagriezienā sacensību nekad neuzvarēt, kā ļoti trāpīgi reiz teica viens ļoti slavens aotobraucējs.

Mēs noteikti spēlēsim spēcīgāk un labāk. Jau nākamajā kārtā. Sestdien, 16. martā, viesos pret FK “Metta”.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 1. kārta

FK Liepāja – FK Tukums 2000/Telms – 0:2 (0:0)

Liepāja: Lazarevs, Falls, Patsatsia, Vučur, Cheikh Faye (Diaw, 58), Cheikh Diouf (Kairmani, 46), Kutsia, Silagadze, Zjuzins (Patrikejevs, 46), Bagdasarjans (Grīnbergs, 46), Dodo (Ba, 58).

Rezervisti: Kurakins, Uldriķis, Khorkheli, Ardazishvili.

Tukums: Vilkovs, Reingolcs, Miubi, Rogovs, Sidorovs, Anmanis (Prohorenkovs, 75), Krieviņš, Samoilovs, Kempbels (Parhomenko, 88), Stīvensons (Bormanis 90+3), Lizunovs.

Rezervisti: Kapustins, Šaboha, Anševics, Latiševs, Joksts, Štāls.

Vārti: 0:1 Falls (49, s.v.), 0:2 Sidorovs (74).

Brīdinājumi: Cheikh Diouf (9), Lizunovs (31), Rogovs (41), Kairmani (62), Ba (65), Vilkovs (65), Samoilovs (86).

Galvenais tiesnesis: Andris Treimanis.

9.03. Stadions “Daugava”, rezerves laukums. Skatītāju skaits: 231.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv