Sestdien, 16. martā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” otrās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu “Metta”. Diemžēl, spēle noslēdzās viesiem neveiksmīgi – zaudējums ar rezultātu 0:2 (0:1). Neko nepiebildīsi, čempionāta starts mūsu komandai sanācis ļoti neveiksmīgs. Smags periods. Bet nedrīkst celt paniku un krist izmisumā. Vajadzīga pacietība! Viss obligāti būs labi, ja ticēt un vienmēr cīnīties līdz galam.

Neticami. It kā kāds apburtais aplis sezonas sākumā. Bumba, it kā to apvārdojis kāds neredzams burvis, nekādi negrib lidot pretinieka vārtos. Maz pazīstami vārtsargi veic seivus pavisam cita līmeņa čempionātu līmenī. Bumba skandina, trāpot pārliktnī, kaut gan vien nedaudz centimetru un… Citas asas epizodes. Bet viss pa tukšo. Neticami. It kā tā izturības pārbaude. Smags periods. Bet mēs tiksim galā. Obligāti. Un visu noteikti izmainīsim. Savādāk vienkārši nevar būt.

Protams, mēs atbraucām uz Rīgu pēc punktiem. Pirmā kārta neatstāja citu izvēli. Secinājumi, pārmaiņas sastāvā. Meklējumi, jauna shēma, mēģinājums pārsteigt pretinieku ar interesantiem taktiskiem nodomiem. Kopumā, sagatavošanās darbs ļoti nopietns, mēs ļoti uzmanīgi meklējām optimālo spēles variantu.

Bet spēlē, neapšaubāmi, notikumi risinās tā, ka visu paredzēt pilnībā nekad nesanāk. Mēs apzināti atdevām iniciatīvu laukuma saimniekiem pirmajās minūtēs, gaidījām, meklējām savu iespēju. Atradām un bija jāiesit ļoti ātri! 8. minūtē ugunīgais Luka Silagadze izgudroja momentu, piespēle uz tālo vārtu stabu. Nekas netraucēja Jānim Grīnbergam trāpīt mērķī no lieliskas pozīcijas. Bum… Kādēļ ar tādu spēku, Jāni?! Pāradresē tieši vārtu rāmī un viss, eh…

Apbēdinoši. Bet tālāk bija sliktāk. Mēs nez kādēļ devām pretiniekam pārāk daudz brīvības. Laukuma saimnieki mierīgi un daudz darbojās ar bumbu, labi kustējās un pastāvīgi turēja mūs sasprindzinājumā. Mēs it kā baidījāmies parādīt savu agresivitāti un normālu spēles nekaunību. Pārsteidzoši, kādēļ būt tik pieticīgiem, kad mēs, pārliecināti un mierīgi, acīmredzami augstākas klases?! Pārāk daudz cieņas pretiniekam vārdā “Metta”, pie visas cieņas pret pretinieku!

Laukuma saimnieki to pieņēma ar baudu un tiešām bija bīstami. Sitiens tuvajā augšējā stūrī: Vladislavs Lazarevs bija labs. 26. minūtē neglāba arī vārtsargs: skaists apvedošs sitiens, un 1:0. Neuzmanība flangā, un uzreiz nesaudzīgs sods. Neviens kļūdas nepiedod, neviens.

Diemžēl, domāt par to, kā izlīdzināt rezultātu, kaut kā ne visai sanāca pēc drausmīgās epizodes 32. minūtē. Bezbailīgais Ivans Patrikejevs drosmīgi iesaistījās gaisa cīņā, sadursme ar partneri… Brr, izskatījās ļoti drausmīgi. Cheikh Diouf, par laimi, necieta, bet lūk, Vaņu nācās nomainīt. Šausmīgas minūtes. Par laimi, nekas briesmīgs ar Vaņu nav noticis. Iztika bez smadzeņu satricinājuma, drīzumā pussargam jāatgriežas ierindā.

Bet lūk, pēc pārtraukuma par to, kā izlīdzināt rezultātu, domājās jau ar lielu spēku! Viesi aizvadīja satriecošu nogriezni, vienkārši samaļot pretinieku. Laukumā bija viena komanda. Otra vienkārši haotiski atsitās. Mums beidzot parādījās kustība, agresija, ātrums, vēlēšanās – kur tas viss bija pirmajās 45 minūtēs, puiši?!

Kapteinis parādīja piemēru pirmais: sātīgs Silagadzes sitiens – vārtsargs glāba. 47. minūtē viņš vispār veica ārprātīgu seivu. Diaw un centrējums no labā flanga, Rassuls Ba ar skaistu sitienu tiešā tēmējumā. Kā vārtsargs paspēja tikt galā un ar roku atvairīt mirušu bumbu – līdz pat šim nesaprotami. Pēc tam vēl Silagadzes šāviens, Papa Falla... 62. minūtē Rati Ardazishvili efektīgi sita augšējā stūrī. Atkal labs vārtsargs, stūra sitiens. Piespēle, un atkal Rati ar skaistu sitienu – bum, pārliktnis! Turpinājums, sitiens no tuvuma – un atkal mēs nepriecājamies, Ba sitiens bloķēts. Ko tu padarīsi…

Spiediens bija ļoti varens, pretinieks mūsu laukuma pusē ciemojās ļoti reti. Bet laiks gāja, bet iesist mums nekādi neizdevās. Kārtējais stūra sitiens, Stipes Vučura sitiens – garām. 82. minūtē jauns ass Silagadzes centrējums: Artūra Zjuzina sitiens ar galvu tiešā trāpījumā – atkal kļūme. Nu neielido, kas tas tāds?!

85. minūtē rezultāts tomēr izmainījās. Iesita laukuma saimnieki. Ļoti rets izgājiens, un pendele. Sitiens – 2:0. Tā viss arī beidzās. Pēkšņi un apbēdinoši.

Mēs, protams, neapstājāmies līdz pat beigām, daudz uzbrukām. Bet neiesitām arī šajās minūtēs. Redzams, tādi šie momenti pārbaudei – vajag, tā teikt, izdzert rūgto krūzi līdz dibenam.

Briesmīgs starts, te nav jāmeklē īpašus epitetus. Mēs paši to saprotam labāk par visiem. Acis puišiem pēc fināla svilpes bija drūmākas par lietus mākoni. Treneriem arī. Bet futbolā nekad nav viegli un vienkārši, vēl jo vairāk jaunai komandai. Tikai caur neatlaidīgu darbu, ticību sev un saliedētību var tādus nepatīkamus periodus pārvarēt.

Pārvarēsim obligāti. Nav šaubu.

Pēc garas pauzes, 30. martā, mājās uzņemam RFS. Lūk, kā reiz ar čempionu laiks iesist. Un vākt punktus.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 2. kārta

FK Metta – FK Liepāja – 2:0 (1:0)

Metta: Sorokins, Vilnis, Novikovs, Jesse, Vientiess, Ulimbaševs (Čiņajevs, 90+3), Benders (Vasiļevskis, 52), Šibass, Ivulāns (Rēķis, 68), Korrea, Melnis (Sirbu, 90+3).

Rezervisti: Tolmanis, Semeško, Stadnik, Kurtsev, Aizpurietis.

Liepāja: Lazarevs, Lassana Faye (Ba, 46), Falls, Patsatsia, Vučur, Grīnbergs (Bagdasarjans, 76), Cheikh Diouf (Ardazishvili, 46), Kutsia, Silagadze, Diaw (Kairmani, 64), Patrikejevs (Zjuzins, 37)

Rezervisti: Kurakins, Uldriķis, Muradjans, Khorkheli.

Vārti: 1:0 Melnis (26), 2:0 Correa (85, 11. s.s.).

Brīdinājumi: Kutsia (65), Kairmani (68), Ba (72), Ulimbaševs (75), Vilnis (80), Zjuzins (83).

Galvenais tiesnesis: Aleksejs Griščenko.

16.03, Rīga. Hanzas vidusskolas laukums. Skatītāju skaits: 300.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv