Ceturtdien, 2. maijā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” desmitās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu FK “Tukums 2000/Telms”. Interesantā spēle ar abpusējām iespējām neatnesa rezultatīvus sitienus – bezvārtu neizšķirts. Otro maču pēc kārtas mūsu komanda savus vārtus atstājusi aiz atslēgas (jau ceturtais tāds mačs sezonā). Bet, diemžēl, atkal neizdevās iesist. Jau pirmdien, 6. maijā, mēs spēlējam mājās – obligāti jāatcerās par precīziem sitieniem!

Tukumā pavisam nesen zaudēja “Riga’” FC, viens no turnīra galvenajiem favorītiem. Jau tikai tas vien spiež attiekties pret Tukuma komandu ar lielu cieņu: tā prot sagādāt nepatikšanas jebkuram pretiniekam. Tas neatstāja šaubas, ka šodien cīņa par uzvaru būs ļoti nepiekāpīga visas 90 minūtes.

Tā arī sanāca. Asi momenti bija pie abu komandu vārtiem, bet aizardzība šodien (tāpat kā nesen Daugavpilī) atkal bija stiprāka un kvalitatīvāka par uzbrukumu. Mēs atkal neatradām tik vajadzīgos un svarīgos vārtus! Eh, ļoti žēl.

Aktīvs sākums, mēs ātri pārņēmām bumbu kontrolē. Labi kustējāmies, bijām pārsvarā, un uzreiz parādījām savas uzbrukuma tiesības. Neapturams bija Luka Silagadze, savā stilā skaisti aizejot no jebkura aizsarga. Bet pirmais uzbruka ne viņš: Čeiks Faije bīstami sita apakšējā stūrī, bet apmānīt vārtsargu neizdevās. Te uzreiz bīstams centrējums no flanga, bet Rassuls Ba sita garām vārtiem. Aktīvs presings, nosedzām, atņēmām, Silagadze sātīgi izšāva augšējā stūrī – atkal vārtsargs.

Spiediens bija nopietns, laukuma saimniekiem bija grūti tikt galā ar viesu ātro un kvalitatīvo pārvietošanos. Atkal labu iespēju neizmantoja Ba, kad Silagadze un Lassana Faije teicami nogādāja viņam bumbu no kreisā flanga. Likās, vēl nedaudz, un puiši zaļajā formā aizsardzībā salūzīs. Bet, diemžel, starta spiedienu mēs paši novedām līdz minimumam piespēļu brāķa dēļ. Apbēdinošas kļūdas, vēl jo vairāk epizodēs, kad mēs jau it kā ieguvām pilnībā kontroli pār bumbu. Bum, un pēkšņi pazaudējam…

Tā dēļ laukuma saimnieki atvirzīja spēli no saviem vārtiem, organizēja kaut ko karstu uzbrukumā. Vienā epizodē tikai kāda mūsu puiša pašaizliedzīgs lēciens glāba komandu no nepatikšanām: bumba jau domāja piezemēties vārtos. Izgājiens atgadināja: “Tukums” bīstams jebkurā spēles momentā, nekādā gadījumā nedrīkst ļaut tam ieskrieties un atcerēties par ātrumu.

Pa lielam, otrajās 45 minūtēs mēs neko īpašu laukuma saimniekiem izveidot neatļāvām. Noteikti ieskrieties pa īstam neļāvām. Kvalitatīvi laukuma centrā strādāja Frajs Kairmanī un Čeiks Diufs, uzticami darbojās aizsargi. Protams, tas pavisam nenozīmē, ka tukumniekiem vispār neparādījās iespēju uzbrukumā. Saspringtas epizodes gadījās, īpaši atmiņā tā, kas noslēdzās ar šiku Normunda Uldriķa izklupienu. Tamazs Pertija pēc tam efektīgi teiks, ka tas bija paša Paolo Maldīni stilā. (Patīkami, piekritīsiet, ka Latvijas čempionātā atcerās tādus leģendārus vārdus). Vispār, epizodes, jā, bija, bet pārliecinātais, kā vienmēr, Vlads Lazarevs un pašaizliedzīgie aizsargi kopumā visu akurāti kontrolēja.

Tā kā aizsardzība iepriecināja, bet mums tik vajadzīgi bija savi iesisti vārti! Tos gaidi jo stiprāk, ka visu čempionātu viņi mums, diemžēl, nāk ar drausmīgu vilkšanu, eh… Bet kā tur raidīt kritiskas bultas uz mūsu puišiem?! Cenšas visi bez apstāšanās, pēdējās spēlēs daudz sit un pastāvīgi meklē savas iespējas. Bet nekādi šī bumba negrib ielidot, ko tu vari padarīt…

Lūk, arī tagad: tas pats Luka sita apakšējā stūrī, sita augšējā stūrī, no soda sitiena un vienkārši no spēles. Eh, te vārtsargs bija lielisks, te bumba aizlidoja nedaudz garām vārtiem. Lukam vēl arī veiksme nesmaida… Protams, krita acīs, ka lūk, tādas pašas asā Silagadzes vētrainas enerģijas pietrūkst viņa partneriem. Par maz ripināt un gatavot, vajag vēl arī pašiem izdarīt sitienus. Bez šaubām, nepietiekami, ka vārtus nopietni apdraud tikai kapteinis, vajazīgi citi varianti. Sitiet pa vārtiem, puiši, sitiet…

Iznākumā otrais pēc kārtas bezvārtu neizšķirts. Tāpat kā Daugavpilī, pārmest futbolistiem nav ko. Visi puiši ļoti centās, un šodien uzbrukuma darbībās kopumā izskatījās pat interesantāk un simpātiskāk, kā iepriekšējā kārtā. Bet atkal nākas atkārtot: noslēgums mums pagaidām nekādīgi nepadodās. Šis trāpīgais sitiens it kā ņirgājas par mums, pārbauda mūsu rakstura izturību. Sakot, jūs izcietiet līdz galam, izejiet caur visiem pārbaudījumiem, tad arī jūs iepriecināšu. Nu ko, nekas cits neatliek: jāturpina izciest, darīt maksimumu laukumā un ticēt, ka ilgi gaidītie vārti atnāks obligāti.

Bet pagaidām, nospēlējot cienīgi un interesanti, mēs laukumu vienalga atstājam ļoti vīlušies.

Viss saprotams: mums visiem ļoti gribas uzvarēt.

Pirmdien, 6. maijā, uzvarēt vajag ļoti. Obligāti. Domājam tagad tikai par to.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 10. kārta

FK Tukums 2000/Telms – FK Liepāja – 0:0

Tukums: Vilkovs, Rogovs, Reingolcs, Mihubī, Sidorovs, Štāls (Šaboha, 79), Bormanis, Parhomeko (Stīvensons, 63), Anmanis, Kaušelis (Prohorenkovs, 90), Lizunovs

Rezervisti: Šemetovs, Kapustins, Anševics, Joksts.

Liepāja: Lazarevs, Patsatsia, Lassana Faye, Cheikh Faye, Uldriķis, Cheikh Diouf, Ziemelis, Kairmani, Silagadze, Ba (Diaw, 62), Dodo.

Rezervisti: Isajevs, Grīnbergs, Patrikejevs, Muradjans, Khorkheli, Bagdasarjans, Patijčuks, Ardazishvili

Brīdinājumi: Rogovs (36), Cheikh Diouf (73), Štals (77).

Galvenais tiesnesis: Andris Treimanis.

Tukums. 2.05, mākslīgais laukums. Skatītāju skaits: 378.

Foto Aiga Veisa.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv