Svētdien, 19. maijā, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempioāta spēli. “TonyBet Virslīga” četrpadsmitās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu “Auda”. Principiālā spēle sanāca ļoti interesanta un saspringta un noslēdzās ar kaujiniecisku neizšķirtu ar rezultātu 1:1 (1:1). Mēs atkal pierādījām, ka ar draudīgiem konkurentiem spēlējam spēcīgi, kvalitatīvi un gūstam punktus. Tagad īstais laiks panākt ilgi gaidīto uzvaru, mēs to esam pelnījuši ar neatlaidīgu un kārtīgu darbu.

Vienīgos vārtus mūsu komandas sastāvā iesita Dodo – ir pirmie pieredzējušā brazīlieša vārti šajā sezonā. Rezultatīvu piespēli atdeva pussargs Eduards Tīdenbergs: saite Dodo-Edu atkal ieslēdz savu vārtu varenumu, malači!

Tas bija principiāls spēles vakars. Starp citu, vakars ļoti vēls. Galvenie varoņi arēnu atstāja jau tad, kad pusnakti ar roku varēja aizsniegt. Mūsu futbolam rets notikums. Pretinieks ilgi nevarēja izvēlēties, kurā stadionā mūs uzņemt, un iznākumā mēs devāmies uz mājīgo Mežapzarku. Sava burvība atradās arī tur. Mazs stūra apgaismojums, intriģējoša krēsla, brīnišķīgs laiks un saspringts futbols – pilnībā Eirokausu bilde. Jā, līdzjutēju varēja būt vairāk, bet tie, kuri atnāca, droši vien guva baudu.

Tiešām jau priecīgi, kad ļoti ātri kļūst skaidrs, ka šodien 90 minūtēs viss būs spoži, asi un enerģiski. It kā divas kavalērijas satikušās nelielā laukuma daļā un aiziet nesties viens otram pakaļ, neievērojot nogurumu un laiku. Izskatījās šīs darbības ļoti pievilcīgi.

Gandrīz izsauca sajūsmu, ka viesi, saprotot nikno laukuma saimnieku visu uzbrūkošo uzbāzību, nedomāja ar pirmajām minūtēm sēsties dziļi, bet paši azartiski uzbruka. Bum, un 6. minūtē gudrais Mustafa Diavs taranēja kreiso flangu, piespēle centrā – spēcīgs Giorgi Kucijas šāviens, un bumba aizlidoja pāri vārtiem. Bet 15. minūtē jau pats Mustafa noslēdza uzbrukumu, kuru tam organizēja Luka Silagadze. Ļoti bīstams sitiens, bet kāds no laukuma saimniekiem paspēja stāties bumbas ceļā.

Tā viss arī turpinājās. Dūriens no laukuma saimniekiem; dūriens no viesiem. Bumba laukuma vidusdaļā neuzturējās, komandas ļoti labprāt turpināja lidot uzbrukumos. Var stādīties priekšā, kā nācās smagi un daudz pastrādāt aizsargiem! Tiem pašiem Normundam Uldriķim, Jānim Grīnbergam vai Alanam Kangaram: no “Audas” vienību” zibenīgajām dažāda kalibra pārvietošanās mūsu varenajiem puišiem droši vien mirgoja “zaļš” gar acīm. Bet puiši tika galā, gandrīz vienmēr akurāti un gudri tika galā, īpaši Maldīni, kurš Uldriķis. Vispār, jo vairāk pārliecības rodas kautrīgajam milzim Norčam, jo par monolītāku un iespaidīgāku figūru viņš pārvēršas laukumā. Un tā notiek no spēles uz spēli, malacis.

Muskatieru izlēcieni turpinājās, un 25. minūtē mēs sagaidījām vārtus. Teicamus vārtus! Ass izgājiens un bīstams Mustas sitiens noveda pie stūra sitiena. Un lūk, duets Dodo-Edu! Ļoti ilgi mēs gaidījām īstus “standarta” vārtus, un lūk, tagad ieraudzījām, kas notiek, kad visi komponenti tiešām pareizi strādā. Lieliska Tīdenberga piespēle. Lielisks Dodo sitiens ar galvu – 0:1! Šīs bīstamās saites firmas varti. Saņemiet. Parakstieties. Ļoti efektīgi.

Iespējams, te vietā būtu nosist tempu, nospēlēt vienkāršāk, pacenstie ievilkt pretinieku sīkstā, maz pievilcīgā spēlē. Ja tā var izteikties, izliet laukumā spēles līmi. No otras puses, kā to izdarīt?! Ja tu no pirmajām sekundēm noskaņots lidot katrā epizodē, centies atbildēt uz uzbrukumu ar uzbrukumu, netaisies pa īstam uzstādīt autobusu, tad pēkšņi pārslēgties un darboties absolūti pretēji neticami smagi. Tādēļ ātrie “Audas” vārti arī nepārsteidza. Stipri sarūgtināja, bet nepārsteidza. Atkal viss ātri un strauji, atzīstams individuālais darbs un – 1:1.

Otrā spēles puse dāvāja daudzējādā ziņā vien tos pašus iespaidus. Laukuma saimnieki uzbruka bīstamāk un asāk, bet kurš pie tam teiks, ka, iesistu otros vārtus tieši “Liepāja”, tas būtu negaidīti un pārsteidzoši?! Ielidot varēja gan tur, gan šeit. Atmiņā epizode ar pendeli, kuras, starp citu, tā arī nebija. Aizsargs Mustu aiz kājas, protams, aizķēra, bet pat VAR izpēte pie pendeles nenoveda. Sagaidījām mēs to jau kaut kā ierasti. Vienkārši, laikam, jau pieraduši, ka šajā sezonā VAR FK “Liepāja”, teiksim tā, ignorē. Tai ziņā, ka pat neatcerēties, vai bijis vispār kaut viens lēmums mūsu labā.

Ja ļoti gribat, draugi, ta var atsevišķi atzīmēt Vladu Lazarevu. Bet, pēc būtības, vai to vajag? Mēs jau sen un noteikti zinām, ka Laza lielisks katrā spēlē, viņš pastāvīgi pierāda, ka ir viens no labākajiem vārtsargiem šajā čempionātā. Var vēl atzīmēt arī dzelžaino Dodo, kurš līdz pēdējam cīnījās par katru bumbu – no kurienes tik daudz spēka?! Var atzīēt Danilu Patijčuku, kurš pirmo reizi sezonā izgāja pamatsastavā un nospēlēja tā, it kā tā viņa parastā vieta un viņš pieradis iziet laukumā ar pirmajām minūtēm. Malacis, Daņa, ar centību un pašatdevi izsauc ļoti labas emocijas.

Bet vēl vairāk, kā individualitātes, gribas runāt par komandu kopumā. Tā acīmredzami izveseļojas no starta krīzes (vai vīrusa), pārvēršas saturīgā mehānismā, kurš gudri darbojas abās laukuma pusēs. Nav šo drausmīgo pārrāvumu, nav haosa spēlē, nav krampjainas vēlēšanās izsist bumbu ar visu dumjumu Ķīšezera vidū. Ir saturība, organizētība un balanss. Liels Tamaza Pertijas un viņa palīgu nopelns.

Ļoti svarīgi šīs īpašības saglabāt un vēl pavairot. Tādēļ, ka mums vajag uzvarēt. Mēs vācam punktus, mēs atņemam tos spēcīgiem pretiniekiem – tas ir teicami. Bet mēs neuzvaram, un tas ļoti sarūgtina.

Piektdien, 24. maijā, mājās uzņemam aszobaino “Valmieru”. Lūk tas, vēl viens varens un ļoti principiāls mačs!

Vajag uzvarēt. Pelnījuši.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 14. kārta

FK Auda – FK Liepāja – 1:1 (1:1)

Auda: Zviedris, Korotkovs, Isajevs, Kārkliņš (Pogēns, 59), Tavarišs, Konē (Ramoss, 59), Saveļjevs, Klemente, Ogunniji (Manē, 71), Tallā (Pablinju, 71), Ramires.

Rezervisti: Stūriņš, Jonah, Meļņiks, Moussa, Rubenis.

Liepāja: Lazarevs, Grīnbergs, Uldriķis, Tīdenbergs, Kangars, Kairmani, Kutsia (Ziemelis, 84), Silagadze, Moustapha Diaw, Dodo, Patijčuks (Khorkheli, 67).

Rezervisti: Isajevs, Patrikejevs, Ivanovs, Muradjans, Bagdasarjans, Lassana Faye.

Vārti: 0:1 Dodo (25), 1:1 Ramires (37).

Brīdinājumi: Kairmani (60), Isajevs (64), Clemente (68), Ramoss (66), Patijčuks (66), Tavares (88), Mane (90).

Galvenais tiesnesis: Sergejs Vasjkovs.

Rīga. 19.05, Mežaparks SV. Skatītāju skaits: 100.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv