Ceturtdien, 18. aprīlī, FK “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “Tony Bet Virslīga” 7. kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda viesos tikās ar klubu “Grobiņas SC/LFS“. Pirmais karstais derbijs sezonā! Derbijs paredzami sanāca ļoti emocionāls un pārviŗtās īstos futbola svētkos. Diemžēl, spēle iznākumā mums prieku neatnesa: apbēdinošs zaudējums ar rezultātu 2:3 (1:1). Ļoti nepatīkami zaudēt punktus pēc tam, kad esam izcīnījuši divas svarīgas uzvaras, bet tāds ir futbols. Atgriezīsimies uz uzvaru ceļa nākamajā kārtā!

Vārtus mūsu komandas sastāvā iesista uzbrucēji Rassuls Ba un Arams Bagdasarjans. Apsveicam. Rassulam šie ir otrie vārti sezonā. Aramam vārti vispār neaizmirstami: 17 gadīgais spēlētājs nosvinēja savus pirmos vārtus virslīgā. Labais, Aram, tā turēt – neastājies!

Protams, šo maču gaidīja sen un ļoti daudzi. Ažiotāža bija liela, Latvijas līdzjutēji no tādām futbola gaidām paspējuši stipri atrast. Atmosfēra bija vienreizēja, spēlēt tādos apstākļos īsti futbola svētki jebkuram spēlētājam. Vienā vārdā, īsts derbijs!

Un lūk, starta svilpe, spēle sākusies. Nebija šaubu, ka ļoti ātri visus pārņems emocijas. Derbijā pirmajā plānā vienmēr izvirzās raksturs, kaisle un uzvaras griba. Taktiskās shēmas ātri, kā saka, izzūd. Un tajā kā reiz slēpjas spēles lamatas: ļoti svarīgi neatkāpties no spēles plāna, pastāvīgi saglabāt aukstasinību. Bet pamēģini to saglabāt…

Pie tam vēl uzstājīgajam debitantam stipri paveicās pašā debijā. Uzbrukums, rikošets, un pretinieks negaidīti nonāca droša sitiena pozīcijā. Neatvairāms sitiens tālajā stūrī – 1:0. Trāpīja puisis riktīgi. Protams, tas uzkurināja laukuma saimniekus pašā varenākajā veida.

Atgūties no tā tādā situācijā ļoti smagi, emocijas pāri visam, steidzies, ļoti gribi laboties pēc iespējas ātrāk. Tādēļ ilgi mums nesanāca noķert vajadzīgo ritmu, bet lūk, laukuma saimnieki, kā reiz kurāžu ķēra ar katru minūti, ar katru darbību, un daudz kas viņiem izdevās. Bet nevarēja jau tas turpināties pastāvīgi! 28. minūtē mēs izveidojām teicamu uzbrukumu un bija jāizlīdzina rezultāts. Dodo centrējums no labā flanga, skaists Ba sitiens ar galvu tiešā tēmējumā. Vārti?! Nē! Vārtsargs reaģēja vienkārši satriecoši, neticamā veidā glābjot savu komandu.

Puslaika noslēgums vispār sanāca elektrisks. Ļoti ātrs laukuma saimnieku izgājiens gandrīz noveda līdz otrajiem vārtiem: uzbrucējs kļūdījās pie tukšiem vārtiem. Atbildē iesitām mēs! Skaisti un labi. Puslaika pēdējās sekundes, Giorgi Kucija laukuma vidū nesaudzīgā cīņā izrāva bumbu. Teicama piespēle, Dodo flangā izrāvienā. Brazīlietis visu izdarīja brīnišķīgi: apmānīja aizsargu, izlika bumbu centrā, kur atlidoja Ba, pārliecinoši trāpot mērķī – 1:1!

Pārtraukums, labas emocijas un spēles lūzuma gaidas.

Diemžēl, tas tomēr nenotika…

Puslaiku sākām labi, interesanti taktiski pārkārtojāmies. It kā pārliecinoši kontrolējām bumbu un te… Laukuma saimnieku uzbrukums, dribls, sāpīga kļūda mūsu soda laukumā – pendele. Bez variantiem – 2:1. Gadās tā, ka jaunpienācējiem, enerģiskiem un labā nozīmē spīdošiem, apmierinājumā smaida veiksme. Vispār, laukuma saimnieki to tiešām pelnījuši.

Un atkal jāatspēlējas, atkal jāmeklē uzbrukuma varianti situācijā, kad pretinieks cīnās ar visu spēku katrā laukuma daļā. Ta ir ļoti smagi, bet mūsu puiši ļoti centās,kaut ko bīstamu atra. Tas pats Dodo gandrīz noslēdza tālo vārtu stabu 72. minūtē. Žēl, kļūdījās.

Nu un, bez šaubām, par kulmināciju varēja kļūt moments, kad uz laukuma saimnieku vārtiem bija jānozīmē pendele. Pret Danilu Patijčuku , protams, noteikumi tika pārkāpti, viņu atklāti nogāza. Grūti saprast, kādēļ šajā epizodē acīmredzama pendele tā arī netika nozīmēta.

Redzams, šajā elektriskajā derbijā mums vajadzēja iztukšot rūgto krūzi līdz dibenam. Pie tam, jānovērtē pretinieks: drīzumā tam izdevās lielisks un gudrs pretuzbrukums. Viss ātri un akurāti, sitiens ar galvu no vārtu priekšas – 3:1.

Glābt tādu derbiju bija jau neticami grūti. Bet mēs ļoti centāmies, mēs ļoti gribējām. Iesitām! Uzbrukumu sāka vēl vārtsargs Vlads Lazarevs. Ba brīnišķīgi pacīnījās par bumbu, aizveda iznākumā to līdz Bagdasarjanam. Jaunais uzbrucējs visu izpildīja neatbilstoši saviem gadiem gudri: momentāli pieņēma lēmumu un efektīgi vienā pieskārienā raidīja bumbu apakšējā stūrī – 3:2! Brīnišķīgi vārti, malacis, Aram! Ļoti patīkami par šo jauno talantīgo puisi. Tad obligāti turpini tādā pat garā.

Laiks atlika maz, bet tas bija. Bet, diemžēl, reālu iespēju iesist glābjošos trešos vārtus mums nebija. Kārtējo reizi jānovērtē laukuma saimnieki: aizsargājās puiši prasmīgi, pārliecināti un ļoti savākti. Noveda lietu līdz uzvarai pelnīti.

Rezultāts, protams, visus mūs stipri sarūgtināja. Uz mūsu puišiem pēc fināla svilpes bija sāpīgi skatīties. Ļoti interesants un emocionāls derbijs, diemžēl, palika ne ar mums. Rūgti. Bet tāds ir futbols.

Augstāk galvu, puiši! Jā, patreiz daudz kas mums nesanāk, bet mums jāpaliek vienotiem un stipriem. Nepadoties un nekrist panikā! Mēs protam uzvarēt pat tad, kad spēle neiet. Mēs jau to pierādījām jaunajā sezonā. Vēlreiz – galvas augstāk! Saņemsim gribas spēku dūrē, sakodīsim zobus un pēc iespējas ātrāk atgriezīsimies uz uzvaru ceļa. Varam, noteikti varam.

Nakamais mačs jau otrdien, 23. aprīlī. Aizmirstam derbiju. Domājam tikai par to, kā uzvarēt trešo maču turnīrā!

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 7. kārta

Grobiņas SC/LFS – FK Liepāja – 3:2 (1:1)

Grobiņa: Pinčuks, Gaučis (Untulis, 88), Čudars, Krautmanis (Pirktiņš, 90), Fjodorovs, Mikuļskis, Meļķis, Družiņins, Krušatins, Dobrecovs, Džeriņš

Rezervisti: Šukste, Borisovs, Raihs, Rupeiks.

Liepāja: Lazarevs, Cheikh Faye, Kangars (Patijčuks, 46), Vučur, Patsatsia, Ziemelis (Bagdasarjans, 66), Ardazishvili (Kairmani, 25), Kutsia, Silagadze, Dodo, Ba.

Rezervisti: Isajevs, Patrikejevs, Muradjans, Khorkheli, Cheikh Diouf, Ivanovs.

Goals: 1:0 Rūd. Meļķis (12), 1:1 Ba (45+4), 2:1 Krušatins (54, 11.s.s.), 3:1 Dobrecovs (76), 3:2 Bagdasarjans (85).

Yellow cards: Fjodorovs (23), Gaučis (38), Ba (45+4), Dodo (47), Kutsia (69), Lazarevs (69), Krautmanis (69), Krušatins (75), Kairmani (84),  Čudars (90+2), Mikuļskis (90+6).

Referee: Edgars Maļcevs.

Liepāja. 18.04, Stadions “Daugava”, rezerves laukums. Skatītāju skaits: 932.

Foto – Aiga Veisa.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv