Otrdien, 23. aprīlī, FK  “Liepāja” futbolisti aizvadīja kārtējo Latvijas čempionāta spēli. “TonyBet Virslīga” astotās kārtas ietvaros Tamaza Pertijas komanda dzimtajās sienās tikās ar klubu FS “Jelgava”. Diemžēl, spēle noslēdzās neveiksmīgi: zaudējums ar minimālu rezultātu 0:1 (0:0). Ļoti stiprs sarūgtinājums. Turnīra pirmais riņķis mūsu komandai sanācis kaut kāds neizskaidrojams. Vispār, mēs vēl varam (un vajag!) laboties: mūsu pirmā riņķa pēdējā spēle notiks svētdien, 28. aprīlī, Daugavpilī. Vajag uzvarēt un būt citādiem!

Aprīlis beidzas, bet mums visapkārt viss sniegā. Ļoti auksts. Izskatās, piekritīsiet, pēc anomālijas. Lūk, arī mūsu uzstāšanās patreiz arī līdzīga anomālijai. Tajā nozīmē, ka ļoti grūti saprast un tikt skaidrībā, kādēļ komandai spēle neiet un nesanāk. Nesanāk tā, kā FK “Liepāja” tiešām var un prot. Lūk, arī spēlē ar “Jelgavu”, bez šaubām, mūsu komanda labākajā gadījumā parādīja piecdesmit procentus sava īstā spēka. Kādēļ?! Acīmredzami, ka neapstādināmie meklējumi atbildei uz šo jautājumu neļauj gulēt mūsu treneru štābam.

Mēs parādījām dzelzs gribasspēku un īstu raksturu, kad smagās kaujās uzvarējām stiprus konkurentus. Tas bija ļoti emocionāli un patīkami. Taisnīgi izskatījās, ka mēs izrāpjamies no bedres, kurā “ielīdām” startā. Derbijā rupja tiesnešu kļūda, pēc būtības, atņēma mums punktus, un, liekas, tas atkal kļuva par varenu psiholoģisku sitienu. Kā lūzums.

Savādāk vispār grūti saprast, kādēļ spēlē ar FS ”Jelgava” mums acīs nebija vajadzīgājs uguns un laba sportiska niknuma. Pirmajā puslaikā tā arī gribējās uzsaukt: ”Ei, puiši, vai tiešām jums patīk jūsu vieta tabulā?! Nē?! Tad aizdedzieties, uzvelkaties pa īstam! Jūs noteikti varat un protat!” Bet otrajā puslaikā rādījās, ka galvenais treneris laukuma malā veic lielāku skriešanas darba apjomu, kā daži spēlētāji laukumā…

Pretinieks, pie visas cieņas pret to, spēlēja vienkārši, bez īpašām idejām, neko īpašu neizdomājot. Un mēs kaut kā ātri arī nolaidāmies uz tādam pat darbībām, un bija nesaprotams kādēļ. Diktēt spēles gribu mēs pavisam nesteidzāmies, kaut gan grūti noticēt, ka tāds bija treneru uzstādījums. Laukuma saimnieki pa īstam paātrinājās tikai 33. minūtē un uzreiz iesita!

Luka Silagadze aizlidoja pa flangu, apmānīja sedzējus un ar labu piespēli atrada Rassulu Ba. Sekoja nometiens, un aizmirstais Dodo tehniski novirzīja bumbu vārtos. 1:0?! Diemžēl, nē. VAR. Ba atrada spēli ar roku. Tā (spēle ar roku) epizodē izskatījās kaut kāda nejauša, bet tomēr. Lēmums pieņemts.

Vairāk nekā interesanta pirmajā puslaikā nebija. Izņemot varbūt mūsu vārtsarga Iļjas Isajeva uzticamās darbības, kurš pirmo reizi sezonā izgāja laukumā. Nevar teikt, ka viesiem uzbrukumā bija kaut kas tiešām ass un karsts, bet daži dūrieni gadījās. Isa bija labs un uzmanīgs, malacis.

Protams, pēc pārtraukuma mums vajadzēja spēlēt savādāk. Un tas uzreiz bija jūtams! Ieslēdzās ātrums, parādījās kustība. Mēs uzreiz izveidojām momentu, Luka skaisti sita tuvajā stūrī – nedaudz garām. Un te atkal, kā sniegs uz galvas. Standarts, stūra sitiens, atlecoša bumba ne tur, un pietiekami neveikls, bet precīzs sitiens tālajā apakšējā stūrī – 0:1. Jā, uzmanības zaudēšana, un vēl arī veiksme, kura mums šajā sezonā pavisam liegta. Mūsu pretiniekiem, liekas, ielido vispār viss, kas iespējams un kas nē. Eh…

Mēs metāmies atspēlēties, izrādījām nopietnu spiedienu, kreisajā flangā Rati Ardazishvili katrā epizodē uz saviem pleciem savāca pusi pretinieka komandas. Bumba lidoja pa soda laukumu, mētājās no flanga uz flangu, visu laiku kaut kur blakus, bet viss, diemžēl, ne mērķī. Pie tam, par mača galveno varoni arvien pārliecinošāk kļuva Isajevs, kurš ar vairākiem atzīstamiem seiviem atstāja mums iespēju. “Jelgava” pretuzbrukumi bija loģiski: mēs domājām jau tikai par uzbrukumu, riskējām, riskējām.

77. minūtē nopelnījām sodu, Lukas punkts. Silagadze dāvāja visiem firmas sitienu: ļoti skaisti, meistarīgi, bez iespējām vārtsargam. Bum – vārtu stabs! Atlēcošā bumba – Rati raida bumbu tukšos vārtos! 1:1?! Tālāk sākās, pardon, kaut kāda klaunāde. Fiksēta aizmugure. Protams VAR. Ilga izskatīšana – tiesnesis norāda uz centru. Mēs visi atkal priecājamies, spiežam viens otram rokas. Bet spēle nez kādēļ neturpinās. Atkal viss pamirst. Atkal VAR. Atkal izskatīšana. Un tiesnesis vārtu guvumu atceļ!

Tādu skatu reti kad redzēsi. Ja vispār redzēsi. Lieta pat nav par to, pareizs lēmums tika pieņemts iznākumā vai nē (tiesnešu komiteja izskaidros strīdīgo epizodi), bet tajā, ka izskatījās viss tas kaut kā ļoti komiski, nenopietni, kļūmīgi. Tiesnešu brigāde, vispār viss tiesnešu korpuss spēlē – tā vispirms ir autoritāte, solīdums, pārliecība un cieņa. Kad skaties uz tādām epizodēm, nekā no tā, diemžēl, galvā absolūti nenonāk.

Izglābties, diemžēl, tā arī neizdevās. Centība, centība, vēlēšanās, bet neizdevās. Lai aprakstītu mūsu puišu jūtas, viņu skatienus un iekšējos ugunskurus-vētras, prasītos Sofokla traģisma mērogs.

Sports – liela lieta, kurš dāvā cilvēkiem milzīgu prieku. Bet arī drausmīgu vilšanos, sarūgtinājumu un sāpes. Mēs kā reiz patreiz pārdzīvojam visu jūtu gammu, izņemot prieku. Bet ir ļoti svarīgs “Bet”. Starp mūsu emocijām nedrīkst būt nolemtībai. Nav tai vietas! Tādēļ, ka sarūgtinājumu, sāpi var pārvērst priekā un smaidos tikai neatlaidīgs darbs, raksturs un ticība panākumam. Neviens, izņemot mūs pašus, mūs nepacels.

Puiši, ieslēdziet režīmu “Dzelzs gribasspēks”. Mēs ticam jums un ticēsim līdz galam.

28. aprīlī tad noslēgsim pirmo riņķi tā, kā to tiešām prot īstā “Liepāja”. Nepieciešams.

TONYBET VIRSLĪGA 2024. 8. kārta

FK Liepāja – FS Jelgava – 0:1 (0:0)

Liepāja: Isajevs, Cheikh Diouf, Cheikh Faye, Vučur, Patsatsia (Patijčuks, 62), Ziemelis, Kutsia, Silagadze, Dodo, Bagdasarjans (Zjuzins, 21), Ba (Ardazishvili, 46).

Rezervisti: Lazarevs, Uldriķis, Patrikejevs, Muradjans, Khorkheli, Ivanovs.

Jelgava: Kudrjavcevs, Mass, Purs, Pētersons, Maslovs, Valmiers (Laiviņš, 86), Deklavs, Kļuškins, Šitjakovs, Bečers (Janovskis, 90+3), Oloko (Dreimanis, 80)

Rezervisti: Andrejevs, Kačanovs, Šusts, Liepnieks, Pantelejevs, Voitiškis.

Goals: 0:1 Kļuškins (57).

Yellow cards: Patsatsia (18), Valmiers (21), Šitjakovs (50), Kļuškins (65), Dodo (72), Kutsia (75).

Referee: Artis Ķēniņš.

Liepāja. 23.04, Stadions “Daugava”, rezerves laukums. Skatītāju skaits: 83.

Mihails Koroļovs,
FK “Liepāja” preses sekretārs
e-mail: korolevs.mihails@inbox.lv